OVO JE NAJOPASNIJA ŽENA U NEMAČKOJ: Pucala bih na izbeglice!
Foto: Reuter, 9.okt, 2015

Šokantno

OVO JE NAJOPASNIJA ŽENA U NEMAČKOJ: Pucala bih na izbeglice!

Planeta -
BERLIN - Šefica desničarske Alternative za Nemačku (AfD) indirektno je tražila da se puca na izbeglice, a taj zahtev, kako ocenjuje nemačka štampa, razotkriva ono što AfD zaista jeste - nacistička partija skrivena iza maske građanske pristojnosti.

AfD dobija, prema anketama sve veću podršku koja je sad čak 12 odsto, čime bi, iza demohrišćana i socijaldemokrata, postala treća snaga u zemlji, prenosi nemački radio Dojče vele.

AfD je nastala pred prošle izbore 2013. kao stranka protivnika evra i zagovornika liberalne ekonomije i tada je zamalo ostala ispod cenzusa. Međutim prošle godine je neoliberalno rukovodstvo partije smenjeno, nakon čega su stranku napustili dotadašnji predsednik i brojni osnivači, prebacujući novim liderima da su pomerili stranku udesno i da raspaljuju mržnju prema strancima.

Nova šefica stranke Frauke Petri oštro kritikuje izbegličku politiku vlade koju smatra previše liberalnom, ali je tokom vikenda sve šokirala jednom direktnom izjavom.

Nemačka bi trebalo da zatvori granice, a policija bi u slučaju nužde i oružjem morala da spreči ilegalni prelazak granice jer "tako stoji u zakonu".

Petri nije objasnila u kojem to zakonu piše da treba pucati na izbeglice. Njena zamenica u partiji Beatriks fon Štorh je na Fejsbuku dobila pitanje da li podržava da se puca i na žene s decom. Odgovorila je kratko i jasno: "Da".

Nakon toga je Fon Štorh pokušala da se opravda, ali bilo je kasno i širom Nemačke povela se debata o tome da li je AfD uopšte normalna partija ili se radi o nečemu što je u Nemačkoj već viđeno, navodi nemački radio.

Ugledni Frankfurter algemajne cajtung piše da "priča o oružanom suprotstavljanju izbeglicama oslikava nepojmljivu mržnju u perifernim delovima nemačkog društva – ako se još uvek može tvrditi da su to tek periferni delovi".

U sličnom stilu piše i konzervativni Velt: „Eto hladno proračunatih skupljača glasova sa dna kace u lovu na plen. Tako kultura debate postaje divlja, tako se urla protiv Ustava. To ne sme da prođe". Minhenski list Merkur podseća da je 40-godišnja Petri rasla u Drezdenu u Istocnoj Nemackoj. „

Nasleđe DDR-a zlosutno lebdi nad izbegličkom debatom: jedni su iz unutarnemačke granice smrti izvukli pouku da se granice više uopšte ne mogu štititi; drugi bi voleli povratak rigidnom graničnom režimu i korišćenje ubojitog oružja". "Demohrišćani i socijaldemokrate mogu da budu srećni što se sve razuzdaniji AfD-duet sam razotkriva", navodi Merkur.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track