PAKAO SIRIJSKE DECE: Rade u turskim fabrikama i prave odeću za poznate brendove
Foto: Reuters

Jeftina radna snaga

PAKAO SIRIJSKE DECE: Rade u turskim fabrikama i prave odeću za poznate brendove

Planeta -
Veliki broj sirijskih izbeglica pronađen je kako radi u turskim fabrikama praveći garderobu za dve evropske poznate marke.

Na ovaj frapantan podatak ukazala je neprofitna organizacija "Business and Human Rights Resource Centre" (BHRCC) koja je istraživala uslove rada u fabrikama ukazujući na moguću eksploataciju.

Samo su dve britanske kompanije priznale da su u njihovim fabrikama pronašli i neprijavljenu sirijsku decu. Priznanje je podstaklo sumnje da je problem mnogo veći i ozbiljniji, a da mnoge kompanije ćute o izrabljivanju. Iz kompanija H&M i Next su istakli da su posle identifikacije dece preduzeli mere da ih vrate u škole i pruže finansijsku podršku njihovim porodicama.

Sumnja se da do 400.000 sirijskih izbeglica radi ilegalno u Turskoj, koja je treći najveći dobavljač tekstila za Evropu posle Kine i Bangladeša.

Još nekoliko poznatih brendova saopštilo je da su primetili ilegalne radnike u svojim radionicama i fabrikama, a pojedine kompanije se uopšte nisu oglasile ovim povodom.

"Svega nekoliko brendova je ozbiljno shvatilo ovaj problem, a još manji broj njih je zaista i preduzeo neke mere zaštite radnika", kažu iz organizacije koja se bori za prava radnika.Turska je za sada primila najveći broj sirijskih izbeglica, oko 2,5 miliona ljudi koji su pobegli od rata. Ankara je nedavno saopštila da će izbeglicama dati pravo da rade u njihovoj zemlji.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track