MALOLETNIČKI BRAKOVI SVE ČEŠĆI MEĐU MIGRANTIMA: Najmlađa udata devojčica u Norveškoj ima 11 godina
Foto: AP 29 Okt 2015

Strašna statistika

MALOLETNIČKI BRAKOVI SVE ČEŠĆI MEĐU MIGRANTIMA: Najmlađa udata devojčica u Norveškoj ima 11 godina

Planeta -
Najmanje 61 maloletnik venčao se uoči traženja azil u Norveškoj prošle godine, od kojih je nekoliko imalo manje godina od dozvoljene granice za brak u toj zemlji.

Najmlađa je bila devojčica od 11 godina, objavila je norveška vlada.

Najmanje 10 devojaka su bile mlađe od 16 godina, što je starost prihvatljiva za seksualnu saglasnost u Norveškoj. Četrdeset devet devojčica i dva dečaka su imali 16 ili 17, kada su stigli u zemlji, objavia je Norveška imigraciona direkcija i Direkcije Norveške za decu, omladinu i porodicu. Najmanje dve devojke mlađe od 18 godina su očekivale drugo dete.

Većina bračnih maloletnika je došlo iz Sirije, Iraka ili Avganistana.

Brojke su navele Direkciju za decu da istraži situaciju u kojima su potencijalno zlostavljani maloletnici.

"Tražimo veoma ozbiljno decu mlađu od 18 godina koja su u opasnosti da budu podvrgnuta seksualnom zlostavljanju, nasilju i prisilnim radnjama. Mi smo posvećeni pomaganju ovoj deci i sprečavanju prinudnih akcija nad njima. Ovo bi mogli biti krivični predmeti", rekao je direktor direkcije Mari Tromald.

Tromald je objasnio da svaki predmet mora da se pojedinačno proceni kako bi se utvrdilo da li bračni parovi treba odvojeno da žive.

"Starost seksualne saglasnosti u Norveškoj je 16 i to će biti mera po kojoj će se posmatrati ove stvari. Međutim, druge problematične situacije kao što su nasilje i prinuda će takođe biti uključene u procenama ", rekla je ona.Norveška nudi azilanatima časove "zapadnog seksualnog bontona", u nastojanju da se spreči nasilje nad ženama. Ovo pitanje je u centru pažnje nakon niza seksualnih napada u Kelnu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track