ZVECKANJE ORUŽJEM NA ATLANTIKU: NATO nervozan zbog ruskih podmornica
Foto: AP

Gomilanje sile

ZVECKANJE ORUŽJEM NA ATLANTIKU: NATO nervozan zbog ruskih podmornica

Planeta -
Viceadmiral Klajv Džonston, šef NATO komande za pomorski saobraćaj potvrdio je da se u severnom Atlantiku nalaze i ruske podmornice sa do sada neviđenim tehnoloških mogućnostima, ali da zabrinjava to što se ne zna kakvi su njihovi planovi i šta zapravo one tamo rade.

"Ne razumemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u zadnje vreme ne razumemo, sve je nekako sakriveno u drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima", rekao je Džonston, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Aktivnost ruskih podmornica u severnom delu Atlantskog okeana trenutno je na nivou iz doba Hladnog rata, ako ne i većoj, piše hrvatski dnevnik pozivajući se na portal Janes.com. Džonston je potvrdio i da je severni Atlantik ponovno postao područje od velikog interesa i brige za Savez s obzirom da kapetani NATO-ovih podmornica šalju izveštaje o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti, rekao je Džonston i dodao da "ovakav nivo ruskih mogućnosti još nije viđen".

Objasnio je i zašto je stanje takvo: "Rusija je pokrenula zadivljujući investicijski put na koji Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim nivoima, što nas zabrinjava", rekao je Džonston.

Kada se sve sabere, aktivnost ruskih podmornica je itekako različita od tihog perioda viđenog u prošlosti, rekao je. Inače, najnaprednije nuklearne podmornice kojima Rusija trenutno raspolaže su one iz klase Dolgoruki, koje su u aktivnoj službi od 2010. godine. Zasad su tri aktivne, proizvodi ih se još četiri, a ukupno ih je planirano osam - one bi u potpunosti trebalo da zamene nuklearne podmornice iz klase Delta te klase Akula koje datiraju još iz sovjetskih vremena.

Iz klase Akula, inače najvećih podmornica na svetu, preostala je samo jedna - Dmitrij Donski, koji je viđen pokraj sirijske obale u rujnu 2015. Nove podmornice iz Dolgoruki klase duge su 170 metara, široke 13,5 metara, a smatra se da mogu zaroniti do 450 metara dubine. Kada su pod vodom razvijaju brzinu od najmanje 30 čvorova, posada im broji ukupno 107 članova. Ove podmornice su naoružane sa 16 raketa RSM-56 Bulava, koje mogu nositi nuklearne glave te imaju domet oko 8000 kilometara, preneo je Jutarnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track