SIRIJSKE IZBEGLICE VEĆ 3 DANA NA TURSKOJ GRANICI: Ankara će ih primiti ako mora
Foto: Reuters, 05.02.2016.

Drama

SIRIJSKE IZBEGLICE VEĆ 3 DANA NA TURSKOJ GRANICI: Ankara će ih primiti ako mora

Planeta -
Turska je spremna da, ako to bude neophodno, otvori granicu i pusti u zemlju desetine hiljada sirijskih izbeglica koje su na granici ostale zaglavljene pošto su pobegle od napada režima, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"(Sirijski) režim je sada blokirao deo Alepa... Turska je pod pretnjom. Ako dođu do naših vrata i ne budu imali drugog izbora, ako to bude neophodno, mi to moramo uraditi i pustiti našu braću unutra", rekao je Erdogan novinarima juče po povratku iz Senegala, prenosi danas AFP.

Turski prelaz na granici sa Sirijom Endžipinar ostao je zatvoren za hiljade izbeglica koje već treći dan čekaju da uđu u Tursku, javio je reporter francuske agencije.

"Ali granica je i dalje otvorena za hitne slučajeve", rekao je neimenovani turski zvaničnik, dodavši da je sedam povređenih sirijskih izbeglica u petak prebačeno u Tursku radi lečenja, a jedna juče.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče je rekao da će njegova zemlja zadržati svoju "politiku otvorene granice" za sirijske izbeglice.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja