OSETIO SAM ČIST STRAH I SPUSTIO GLAVU: Operisao sam im saborca dok su me džihadisti držali na nišanu
Foto: Profimedia

David Not

OSETIO SAM ČIST STRAH I SPUSTIO GLAVU: Operisao sam im saborca dok su me džihadisti držali na nišanu

Planeta -
Hirurg Dejvid Not nije očekivao da će se susresti sa dugim cevima i ljudima obučenim u crno usred operacione sale. Ipak, rad u sirijskom gradu Alepu sa sobom je nosio taj rizik, a najcrnje slutnje ostvarile su se pre tri godine, kada se našao oči u oči sa džihadistima.

“Jednog dana je u bolnicu doveden čovek koji je bio pogođen metkom u grudi. Kako smo sa njim prolazili kroz intenzivnu negu do operacione sale, u hodniku je bilo mnogo raznih ljudi. Nisam znao ko je ko. Onda su se vrata od operacione sale otvorila i video sam da je unutra mnogo ljudi, obučenih u crno i sa kalašnjikovima u rukama. Prošla mi je jeza niz kičmu kada sam shvatio da su to članovi Islamske države“, rekao je Not.

Doktor ističe da je tokom nekoliko godina rada u Alepu više puta bio u smrtnoj opasnosti.

“Uperivali su oružje u mene... Tada osetite čist strah, karodite pulsiraju, počinjete da se tresete, noge kao da nisu vaše... Glava mi je bila spuštena ka dole, a jedan od hirurga mi je šapnuo na uvo da ne govorim ništa, a potom rekao njima da me ne uznemiravaju, inače će njihov prijatelj da umre“, dodao je Not.

Nakon tog upozorenja džihadisti su se povukli, ali je vođa grupe ostao.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

“Sve vreme je gledao šta ja radim... Kada ste u situaciji da su puške uperene u vas, samo gledajte u pod, nikad ne gledajte u njih, gledajte negde, na drugu stranu... Ukoliko ostvarite kontakt očima, stvorite neku vrstu lude veze sa tom osobom i izgubite se... Duboko sam udahnuo, koncentrisao sam se na ono što radim i pokušao da zaboravim šta se događa oko mene“, prepričava Not.

Ipak, neki događaj spolja je promenio situaciju.

“Nešto veliko se dogodilo napolju, neko je ušao u salu, rekao nešto lideru grupe... Svi su potom otišli u pikapu. Nakon svega što se dogodilo bio sam u stanju stresa, ali dva, tri sata kasnije nastala je euforija, doživeo sam neku vrstu vantelesnog iskustva“, zaključio je Not.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track