ŠEF AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Svet nikada nije bio opasniji, razlog je pad zlog carstva!
Foto: AP 9 Feb 2016

Nostalgičar

ŠEF AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Svet nikada nije bio opasniji, razlog je pad zlog carstva!

Planeta -
Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper jedan je od veterana špijuna kojima nedostaje Hladni rat. Najviši obaveštajni službenik SAD izjavio je da je pad Sovjetskog Saveza glavni razlog što je svet danas tako opasan.

Obraćajući se Komitetu oružanih službi senata, Klaper je predstavio ono što on naziva "litanije propasti" Sjedinjenih Američkih Država. To su pretnje koje dolaze iz svih kutaka sveta, izvan i unutar Amerike. Sajber kriminal, teroristi, "usamljeni revolveraši", Rusija, Kina, Iran i Kuba, svi oni predstavljaju pretnju po SAD smatra Klaper.

Džejms Klaper Foto AP
Džejms Klaper Foto AP

"To je sigurno najraznovrsniji opseg pretnji i izazova kojeg se sećam", istakao je Klaper.

Kada je senator Tom Koton upitao Klapera zašto je situacija takva, odgovor je zaprepastio prisutne. Naime, iskusni obaveštajac smatra da je pad zemlje koju je Ronald Regan nazivao "Zlim carstvom", odnosno SSSR-a, otvorio pandorinu kutiju opasnosti po Ameriku.

Džejms Klaper Foto Reuters
Džejms Klaper Foto Reuters

"Iskreno, bipolarni sistem pružao je određenu stabilnost. Kada se to završilo, pokrenut je čitav niz sila i povećana je dinamika pretnji", objasnio je Klaper dodavši da je život bio jednostavniji kada su svi bili suočeni sa mogućnošću totalnog uzajamnog uništenja.

(Hafington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track