Fransoa Oland proglasio pobedu
Foto: REUTERS

konačno

Fransoa Oland proglasio pobedu

Planeta -
Šaljem republikanski pozdrav Nikoli Sarkoziju koji je pet godina vodio Francusku i zato zaslužuje naše puno poštovanje, rekao je Oland, dok su okupljeni zviždali na pominjanje Sarkozija.

TULE - Fransoa Oland proglasio je u rodnom Tulu pobedu na izborima za predsednika Francuske, ističući da su Francuzi, glasajući za njega, izabrali promene.

"Francuzi su ovog 6. maja izabrali promenu dovodeći me u predsedništvo... Pred vama se zaklinjem da ću odano služiti svojoj zemlji", rekao je Oland pristalicama u rodnom Tulu, ističući da će biti "predsednik svih".

"Šaljem republikanski pozdrav Nikoli Sarkoziju koji je pet godina vodio Francusku i zato zaslužuje naše puno poštovanje", rekao je Oland, dok su okupljeni zviždali na pominjanje Sarkozija.

Ističući da je ponosan što je sposoban da vrati nadu, Oland je kazao da je njegov izbor doneo veliko olakšanje u mnogim državama.

"Mi nismo bilo koja zemlja, bilo koji narod, mi smo Francuska... Šesti maj treba da bude veliki datum za našu zemlju, novi početak za Evropu, velika nada za svet", kazao je Oland. Izrazivši duboku zahvalnost svima koji su za njega glasali, Oland je zatražio da mu se "sudi na osnovu dva glavna obećanja - pravda i mladost"

Oland je, prema procenama instituta CSA, osvojio 51,8 odsto glasova, a odlazeći predsednik Nikola Sarkozi 48,2 odsto.

Prema Ipsosu, Oland je dobio 51,9 odsto, a po TNS Sofr 52 odsto glasova Francuza. Procene pokazuju i da je izlaznost između 80 i 82 odsto. Francuska je tako 31 godinu nakon Fransoa Miterana dobila predsednika iz redova levice.

Među prvima novoizabranom predsedniku Francuske uspeh je čestitao predsednik SPS Ivica Dačić, koji je u svom izbornom štabu takođe proslavljao uspeh na izborima u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track