SREDNJOŠKOLCI PRAVE HAOS PO ENGLESKOJ: Slovačka deca terala englesku da im se klanjaju
Foto: Shutterstock

Nacionalnte tenzije u kraljevstvu

SREDNJOŠKOLCI PRAVE HAOS PO ENGLESKOJ: Slovačka deca terala englesku da im se klanjaju

Planeta -
Nacionalne tenzije došle su do usijanja u mestu Krouv u Česhiru, posle niza tuča koje je izbile prošle nedelje na igralištu, a u kojima su učestvovali lokalni školarci Slovaci i Englezi.

Prestravljena grupa mladih pobegla u strahu posle tuče koja je eskalirala u školi "Ser Vilijam Štajnier" kada je jedan učitelj povređen.

Dva dana kasnije rulja od stotinak školaraca marširala je kroz grad prema imanju "Derbi doks" koji je popularan kod istočnih Evropljana.Zbog straha od rastuće tenzije u gradu zatražen je hitan sastanak između policije, vođa zajednica i odbornika u pokušaju da zaustave eskalaciju nasilja.

Odbornik Damjan Bejli, koji će biti prisutan na sastanku, rekao je ovo "težak period" za Krouv, u kojem ima sve više slovačkog stanovništva.

"Razgovarali smo sa policijom i školom, čini se da su se desile dve ili tri tuče u koje je uključeno između šest i 12 dece. Nastavnik je takođe povređen. Tačni detalji o tome šta se desilo i dalje su nejasni, ali sam shvatio je da su slovačka deca koristila razne proizvke rekavši engleskoj deci da treba da im se klanjaju. Šestoro dece je isključeno, troje engleske i troje slovačke. Škola daje sve od sebe u ovim teškim okolnostima", rekao je on.

Bejli je dodao da su tenzije prilično visoke

"To sve ključa ispod površine i sada je potrebno da se svi udruže i nađu način da objedine zajednicu".

Džejson Frejzer, direktor škole, demantovao je sve glasine koje kruže društvenim mrežama o dešavanjima u školi.

"Održali smo brojne sastanke roditeljima i zahvalni smo na od njih i od policije, lokalnih vlasti i šire društvene zajednice. Uvek ćemo promovisati značaj tolerancije i kohezije zajednice", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track