MISTERIJA TUNELA U GAZI: Izrael potrošio milijardu dolara u pokušaju da reši ovu enigmu!
Foto: AP

Hamasova logistika

MISTERIJA TUNELA U GAZI: Izrael potrošio milijardu dolara u pokušaju da reši ovu enigmu!

Planeta -
Izraelska štampa otkriva da unutar užeg kolegijuma Saveta ministara za politička i beybednosna pitanja u poslednje vreme vlada oštro neslaganje oko tunela Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze, kao i da je Izrael potrošio oko 900 miliona dolara u cilju pronalaska rešenja za ovaj problem.

Politički dopisnik lista „Haaretz“ Barak Ravid kaže da je spor izbio između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra obrazovanja Naftalija Beneta koji je izneo predlog za preduzimanje preventivnih vojnih akcija u borbi protiv tunela u Gazi, dok je ovakav predlog naišao na protivljenje Netanjahua i ostalih ministara.

Krugovi bliski ministru odbrane Mošeu Jalonu tražili su od Saveta ministara da ne daju "detinjaste“ izjave, nego da pokažu veću odgovornost.

Sa svoje strane, Amir Tajfun, dopisnik informativnog sajta "Walla“, prenosi Netanjahuove optužbe upućene pojedinim ministrima da bespotrebno pričaju o veoma osetljivim pitanjima, budući da vlada ne pušta u medije aktuelne rasprave u Savetu ministara i vojne planove koje predlaže izraelska vojska.

Foto: AP
Foto: AP

Dopisnica lista "Maariv“ Dana Somberg kazala je da neslaganje unutar izraelske vlade u vezi sa tretiranjem problema "Hamasovih tunela“ širi razdor koji praktično postoji među ministrima, ističući da su Netanjahu i Ja'alon tražili od ministra Beneta više racionalnosti u bavljenju problemom tunela u Gazi, te da njih dvojica napad na ove tunele smatraju jednakim napadu na Hezbolahov raketni arsenal, ili napadu na postrojenja iranskog nuklearnog programa.

Ogromni troškovi

Vojni reporter informativnog sajta „Walla“ Amir Boučbot otkriva da je izraelska vojska započela postupak istraživanja novog tehnološkog rešenja za lociranje ovih tunela na granici Pojasa Gaze, što predstavlja rešenje koje je izabrano između četiri stotine ideja predloženih od strane vojnog rukovodstva.

Kaže da je Izrael do sada potrošio skoro tri milijarde šekela (770 miliona dolara) za rešavanje problema Hamasovih tunela, ukoliko se izuzme 120 miliona dolara pomoći koje Izrael dobio od Sjedinjenih Američkih Država u tom pogledu.

Foto: AP
Foto: AP

Dodaje da ministar odbrane vodi veoma ozbiljne pregovore uz učešće izraelskih bezbednosnih krugova i istraživačkih organa u cilju praćenja poslednjih napora koji se ulažu po pitanju rešavanja opasnosti od tunela. Izraelska vlada je, također, organizovala istraživačke timove koji će konsultovati svoje kolege u inostranstvu i iskoristiti njihove napore u borbi protiv pretnji koje imaju sličnost sa tunelima.

Strateško oružje

Bivši izraelski zvaničnik Državne bezbednosne agencije (Šin Bet) Lior Akerman zahtevao je da se aktiviraju tehnološka rešenja i operativni kapaciteti za zaustavljanje širenja sistema tunela. Naročito zbog toga što Hamas, prema njegovom mišljenju, ove tunele vidi kao strateško oružje u borbi protiv Izraela, te za njihovu obnovu izdvaja velika sredstva, pored toga da je pripremljen projekat za izgradnju novih tunela, što se nalazi na samom vrhu Hamasovih prioriteta.

Nastavlja i kaže da Šin Bet poseduje nove informacije u vezi sa brojem i lokacijama većine Hamasovih tunela, koje je ovaj pokret izgradio tokom poslednjeg rata u Gazi, ali problem sa kojim se Izrael suočava ogleda se u nedovoljnoj obučenosti ljudstva za bavljenje pretnjama ove vrste.

Smatra da problem na koji se nailazi u borbi protiv tunela više nije isključivo obaveštajne ili bezbednosne prirode, "što znači da u slučaju da se sazna tačna lokacija tunela to ne znači i rešavanje problema, s obzirom na manjak operativnih ograničenja koja će sprečiti Hamas da nastavi bušenje.“

Foto: AP
Foto: AP

On je naglasio je da se Izrael mora hitno pozabaviti tim prijetnjama, kao pitanjem nacionalne bezbednosti. Dodaje da uprkos tome što situacija još nije došla do te faze da tuneli strateški i egzistencijalno ugrožavaju Izrael, jer Hamas pomoću svojih tunela neće biti u stanju izvršiti okupaciju Izraela, pretpostavka o uspehu Hamasa da realizuje veliku vojnu akciju kroz tunele uveliko zavisi o tome koliko će se poboljšati infrastruktura za ovo novo oružje.

Zaključio je rečima da navedeno traži od izraelske vlade da ubrza pronalazak radikalnog rešenja za ovu pretnju, "pre nego što izbije naredni vojni sukob sa Hamasom koji se polako približava.“

(Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track