ISLAMISTI PREUZELI ODGOVORNOST: Somalski Al Šabab hteo da sruši avion srpskog pilota Vodopiveca!
Foto: Zorana Jevtić, Prin

Eksplozija u avionu

ISLAMISTI PREUZELI ODGOVORNOST: Somalski Al Šabab hteo da sruši avion srpskog pilota Vodopiveca!

Planeta -
Somalska grupa islamista Al Šabab tvrdi da je odgovorna za eksploziju koja je raznela deo trupa somalskog aviona, a kojim je upravljao srpski pilot Vladimir Vodopivec.

Avion koji je počeo nakon eksplozije da pada sa visine od 3.300 metara uspešno je prizemljio srpski pilot Vladimir Vodopivec.

Al Šabab je naveo da je napad osveta zbog obaveštajnih zapadnih operacija u Somaliji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Avion somalijskog prevoznika "Dalo erlajns" je 2. februara pretrpeo incident, kad se nedugo posle poletanja iz Mogadiša došlo do eksplozije, u kojoj je poginuo jedan čovek, a na trupu aviona je napravljena rupa. Vodopivec je okrenuo letelicu natrag ka Mogadišu i uspešno izveo prinudno sletanje.

Zvaničnici obaveštajne agencije Somalije objavili su nedavno snimak na kom se vidi da je jednom od putnika dat laptop u kom je navodno bila skrivena bomba.

Eksplozija se dogodila oko 15 minuta od poletanja kada je avion bio na visini od oko 3.350 metara.

Somalijski ministar saobraćaja i avijacije, Ali Ahmed Džamak, juče je potvrdio da je eksplozija bombe bila razlog što je avion u utorak morao da prinudno sleti u Mogadiš.

Prema njegovim rečima, potvrdjeno je da je došlo do eksplozije bombe u avionu i da je postojala namera da svi u avioni budu ubijeni.

(EPK/BBC/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track