KURDI ODBILI TURSKI ULTIMATUM: Ako nas napadnete, ceo sirijski narod će krenuti na vas!
Foto: AP

Zaoštravanje

KURDI ODBILI TURSKI ULTIMATUM: Ako nas napadnete, ceo sirijski narod će krenuti na vas!

Planeta -
Sirijska kurdska Stranka demokratske unije odbacila je turske zahteve da se povuče s položaja u blizini turske granice i iz vazduhoplovne baze Menag, a ujedno je upozorila i da će se Sirijci odupreti bilo kakvoj turskoj intervenciji u toj zemlji.

Salih Muslim, predstavnik kurdske Stranke demokratske unije je za Rojters izjavio da Turska nema pravo da interveniše u unutrašnje poslove Sirije, dodajući da je vazduhoplovna baza granatirana od strane turske vojske 13. februara bila u rukama Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al Kaide , sve dok je nisu zauzele kurdske snage prošle nedelje.

"Da li je Turska želela da tamo ostane Al Nusra Front ili da dođe režim i zauzme bazu?", rekao je Muslim.

Premijer Ahmet Davutoglu je tražio da se kurdske YPG snage povuku iz područja severno od Alepa, ali su danas Kurdi i sirijska vojska nastavili još žešće napade i uspešno sprovode ofenzivu zauzimanja grada Tal Rifata i sela Ajn Daknaha južno od Azaza.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Upitan da li je odbacio turski zahtev za povlačenjem, Salih Muslim je odgovorio: "Naravno!"

Muslim je rekao je vadzuhoplovna baza oslobođena od strane kurdskih saveznika među kojima su jedinice i sirijskih Arapa i Turkmena.

Dodao je da će, ako Turska bude intervenisala u Siriji, "pred sobom imati ceo sirijski narod".

Turska je juče zatražila da se kurdske YPG snage povuku iz područja u severnom Alepu, uključujući i iz vazduhoplovne baze Menag, a turska artiljerija već dva dana granatira ta područja, prenosi Kurdpress.

Osim toga, turska vojska granatira i položaje sirijske vojske u Latakiji, dok je Sirija je uputila i službenom saopštenje Ujedinjenim nacijama i kojem se žali na turska granatiranja, prenosi SANA.

Sirijska vlada osudila je tursko granatiranje sirijske teritorije, opisujući to kao pokušaj da se podigne moral "terorističkih grupa".

U dve poruke poslate generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku SB, Damask je takođe osudio nedavne izjave turskog premijera kojima on opravdavaju granatiranje kurdskih snaga u Siriji.

Sirijska vlada je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi "zločine turskog režima", potvrđuje turski Today's Zaman i dodaje "kako je Turska je jedna od vodećih zemalja koje podupiru pobunjenike koji se bore kako bi svrgnuli sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, dok Damask sve naoružane grupe koje se bore protiv vladinih snaga smatra teroristima".

Što se same situacije na ratištu tiče, tu se stvari odvijaju ubrzanim tokom. Sirijka vojska je danas stigla gotovo nadomak grada Kinsabe u severnoj Latakiji, odakle joj se otvara put za napredovanje prema Jisr Aš-Sughuru. Na bojištu severnog Alepa je grad Tal-Rifat gotovo pred oslobođenjem, a Kurdi napreduju istočno od vazduhoplovne baze Menag.

Foto: AP
Foto: AP

Na južnoj strani novouspostavljenog koridora, sirijske snage i Hezbolah, nakon zauzimanja Tamouraha, nezaustavljivo napreduju prema gradu Anadanu, a južno od Rake su sirijske snage sve bliže vazduhoplovnoj bazi Al-Tabak koju u rukama drže teroristi Islamske države.

U Damasku je Glavna komanda uputila ultimatum pobunjeničkim grupama da polože oružje i vrate se normalnom životu, te tako daju doprinos mirnom rešenju sukoba u zemlji, prenosi Life News i dodaje da se ovaj poziv posebno odnosi na grupe istočno od Damaska, u Alepu i Darai.

U Darai je sirijska vojska proširila područje nadzora u glavnom gradu istoimene pokrajine, te oslobodila dve trećine predgrađa Al-Bajaja.

(Altermainstreaminfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track