Oland se seli u Jelisejsku palatu 15. maja
Foto: BETA

Oland se seli u Jelisejsku palatu 15. maja

Planeta -
Prvu zvaničnu posetu inostranstvu rezervisao za nemačku kancelarku Angelu Merkel, dok ga je Barak Obama pozvao u Belu kuću

PARIZ - Novi francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraće sa stranim liderima, pre svega evropskim, da bi im izložio svoj plan o tome da bi politika podsticanja privrednog rasta trebalo da zameni godine rigorozne štednje.

Olandu, koji je u nedelju sa 51,67 odsto glasova pobedio dosadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija, izbornu pobedu su čestitali nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron.

Novi šef francuske Republike zvanično preuzima dužnost 15. maja, ali će odmah obaviti prve razgovore sa evropskim partnerima predstavljajući im svoje ideje o podsticanju ekonomskog rasta, u trenutku kada Evropa pokušava da izađe iz najgore finansijske krize poslednjih decenija.

"Evropa nas posmatra. U trenutku kada su rezultati bili saopšteni, verujem da je u priličnom broju evropskih zemalja to izazvalo olakšanje, rodilo nadu da rigorozne mere (štednje) ne moraju više biti neminovna sudbina", poručio je Oland u svom prvom obraćanju nakon proglašenja rezultata izbora.

Oland je kazao da je prvu zvaničnu posetu inostranstvu rezervisao za nemačku kancelarku Angelu Merkel, dok ga je Barak Obama pozvao u Belu kuću na bilateralni susret uoči samita Grupe 8 i NATO koji bi trebalo da se održi za dve sednice u SAD.

Španski premijer Marijano Rahoj i Oland najavili su da će u toku dana imati telefonski razgovor.

Novi šef francuske države iz redova socijalista trebalo bi takođe odmah da počne konsultacije oko formiranja buduće vlade. Osim o preispitivanju evropskog budžetskog pakta, Oland se tokom predsedničke kampanje zalagao i za veće poreze za bogate, kao i za borbu protiv nezaposlenosti otvaranjem novih radnih mesta za mlade.

Zvanično: Za Olanda glasalo 51,62 odsto

Novoizabrani francuski predsednik Fransoa Oland osvojio je 51,62 odsto glasova dok je za njegovog rivala Nikolu Sarkozija glasalo 48,38 odsto birača, saopštio je MUP konačne rezultate izbora u nedelju.Za Olanda je glasalo više od 18 miliona birača, a za dosadašnjeg šefa države Sarkozija 16,9 miliona, dok je nilo 2,1 odsto nevažećih ili belih glasačkih listića.Od ukupno 46 miliona upisanih birača, na izbore je izašlo 37 miliona. To znači je da na predsedničkim izborima zabeležena visoka izlaznost od 80,34 odsto birača.

Francuzi se povlače iz Avganistana?Oland najavio je da će sa saveznicima NATO razmotriti odluku o povlačenju francuskih vojnika iz Avganistana ranije nego što je planirano."Verujem da, bez preduzimanja bilo kakvih rizika za naše trupe, da je prava odluka da se naše trupe povuku (iz Avganistana) do kraja 2012", izjavio je prošle nedelje Oland, prenela je agencija AFP.Francuska država agencija navodi da je Oland dao takvo obećanje uoči drugog kruga predsedničkih izbora i takvu odluku lider francuskih socijalista treba da saopšti saveznicima na sastanku NATO lidera čiji će domaćin biti američki predsednik Barak Obama u Čikagu 20. i 21. maja, samo nekoliko dana nakon što Oland položi zakletvu.Oland je obećao da će iz Avganistana vratiti 3.300 francuskih vojnika kući do kraja ove godine i "okončati borbenu ulogu Francuske" dve godine ranije nego što to predviđa plan NATO o prebacivanju pune kontrole nad bezbednosti u ruke Avganistanaca, zaključno sa decembrom 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track