PODELE UNIŠTILE LIBIJU: Dok vlada haos, Islamska država se širi
Foto: Profimedia

Apel UN

PODELE UNIŠTILE LIBIJU: Dok vlada haos, Islamska država se širi

Planeta -
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Martin Kobler pozvao je danas međunarodno priznat parlament te zemlje da prihvati predloženu vladu jedinstva koja bi mogla da se bori protiv libijskog ogranka Islamske države.

Kobler je u intervjuu za agenciju AP na petu godišnjicu od početka pobune koja je dovela do svrgavanja Muamera Gadafija rekao da je svaki izgubljen dan za politički dijalog dan dobijen za Islamsku državu.

"Vlada haos, vlada anarhija u kojoj se Islamska država širi", rekao je on. Od svrgavanja Gadafija 2011. u Libiji postoje dve suprotstavljene vlade i dva parlamenta. Libijska međunarodno priznata vlada i parlament zasedaju na istoku zemlje od 2014. kada su milicije povezane sa islamistima zauzele glavni grad Tripoli i podržavaju rivalsku vladu i parlament koji tu imaju svoje sedište. Svaki od dva suprotstavljena parlamenta podržavaju grupe milicija i pojedina plemena.

Podele u zemlji dozvolile su Islamskoj državi da se proširi na severnoj obali, a zbog bezvlašća afrički migranti preko Libije kreću morem ka Evropi. Islamska država kontroliše centralni grad Sirt i nekoliko naftnih postrojenja i izvodi napade širom zemlje. Da bi se pobedila Islamska država potrebna je vlada koja ima široki legitimitet i ujedinjenu vojsku, rekao je Kobler.

Savet pod pokroviteljstvom UN u nedelju je predstavio novu 18-očlanu vladu jedinstva u marokanskom gradu Shiratu, pošto je prethodno predložena vlada odbijena. Kobler je pozdravio predlog nove vlade i rekao da je to izbalansirana lista i da političari treba da prihvate taj sporazum da bi mogli da počnu da se bave rešavanjem "katastrofalne" humanitarne situacije u zemlji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oko 2,4 miliona Libijaca, od ukupno šest miliona, zavisi od humantarne pomoći, a njih 1,3 miliona dobija pomoć u hrani, rekao je Kobler. On je rekao da ljudi čekaju u redovima ispred pekara i donose sopstvene lekove u bolnice pogodjene nestašicama. Proizvodnja nafte pala je sa 1,6 miliona barela dnevno na 350.000, a rezerve centralne banke se tope.

Pre pet godina Libijci inspirisani arapskim prolećem krenuli su u pobunu protiv Gadafija. Gadafi je uhvaćen i ubijen u oktobru 2011. čime je okončana njegova vladavina od 40 godina. Kobler je rekao da kada se uspostavi legitimna vlada u Tripoliju ona može da traži stranu intervenciju protiv Islamske države, ali da borba protiv ekstremista mora da bude libijska borba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track