APEL POZNATIH: Kamerone, pusti makar decu migrante u Britaniju!
Foto: AP, Rojters

Migrantska kriza

APEL POZNATIH: Kamerone, pusti makar decu migrante u Britaniju!

Planeta -
Glumci Džad Lou, Džilijan Anderson i fudbaler Gari Lineker su među 145 poznatih ličnosti koje su u četvrtak pozvale britanskog premijera Dejvida Kamerona da dozvoli deci migranata, zaglavljenim u luci Kale, da uđu u Veliku Britaniju.

U otvorenom pismu britanskom premijeru, oni su zatražili da deca iz izbegličkog logora u Francuskoj, poznatog kao Džungla, koja imaju rođake u Britaniji, budu kod njih smeštena dok njihovi zahtevi za azil budu procesuirani.

Poziv poznatih dolazi u trenutku kada se francuske vlasti pripremaju da unište deo tog logor u ponedeljak i tako ostave 3.000 migranata bez ikakvog krova nad glavom na temperaturama blizu smrzavanja, naveo je AFP. Prema podacima humanitarne organizacije "Pomozimo izbeglicama", u tom delu kampa živi 440 dece, od kojih 291 bez pratnje odraslih.

Francuske vlasti ruše deo izbegličkog logora da bi izgradile put (Foto: Reuters)
Francuske vlasti ruše deo izbegličkog logora da bi izgradile put (Foto: Reuters)

"Takav nametnuti potez ponovo bi iščupao iz korena one koji su već morali da napuste svoje domove zbog rata i progona", navodi se u pismu poznatih i poziva vlada da deluje kada je reč o maloletnicima u logorima u Kaleu i Dankerku.

Lou, koji je organizator pisma, posetio je logor i opisao uslove u kojima deca žive kao "jezive".

"Kameron i britanska Vlada moraju hitno da sarađuju sa francuskim vlastima u rešavanju ove humanitarne krize", kazao je glumac.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track