NOVI TAJNI DOKUMENTI VIKILIKSA: Otkriveno koji svetski lideri su prisluškivani i zašto
Foto: AP, 05.12.2011.

Strogo poverljivo

NOVI TAJNI DOKUMENTI VIKILIKSA: Otkriveno koji svetski lideri su prisluškivani i zašto

Planeta -
Vikiliks objavio je nov "paket" tajnih dokumenata koji otkrivaju kako je NSA špijunirala privatne sastanke svetskih lidera, među kojima su šef UN-a Ban Ki-mun, nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Italije i Izraela.

U novim dokumentima stoji da je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala sastanke o klimatskim promenama, globalnoj ekonomiji pa čak i o tome kako se odnositi s američkim predsednikom Barakom Obamom.

Jedno od otkrića je da je NSA prisluškivala privatni sastanak Ban Ki-muna i Angele Merkel na kome su razgovarali o klimatskim promenama. Cilj njuškanja, stoji u saopštenju Vikiliksa, bio je da se zaštite pojedini naftni interesi.

Ban Ki-mun i Angela Merkel, Foto: Reuters
Ban Ki-mun i Angela Merkel, Foto: Reuters

Osnivač i urednik Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je da će UN naverovatnije reagovati na ova curenja.

"Ranije smo objavili naredbe Hilari Klinton da američke diplomate ukradu DNK glavnog sekretara. Američka vlada s UN-om je potpisala sporazum da neće učestvovati u takvom ponašanju protiv UN-a, a kamoli njihovog sekretara. Biće zanimljivo videti reakciju UN-a, jer ako glavni sekretar može da bude meta bez posledica, onda su svi, od svetkih lidera do čistača ulica, u opasnosti", poručio je.

Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters

Tajni dokumenti izneli su na videlo podatke i o drugim sastancima svetskih lidera koje je prisluškivala NSA, uključujući i sastanak izraelskog premijera Netanijahua i italijanskog premijera Berluskonija 2010. godine.

Tada je Netanijahu molio Berluskonija da mu pomogne da se izbori sa američkim predsednikom Obamom.Čak ni agencija za izbeglice UN-a nije bila pošteđena.

Američki obaveštajci navodno su nadzirali telefonske linije regionalnih direktora organizacije, piše RT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track