Fransoa Oland: Zbogom, štednjo!

Socijalistički predsednik Francuske obrće drugi list, evropa strahuje za opstanak evrozone

Fransoa Oland: Zbogom, štednjo!

Planeta -
Nov predsednik Francuske, socijalista Fransoa Oland, izjavio je odmah nakon pobede na izborima da štednja nije jedina opcija za izlazak iz krize

PARIZ - Evropa strahuje od Olanda.Novi predsednik Francuske, socijalista Fransoa Oland, izjavio je odmah nakon pobede na izborima da štednja nije jedina opcija za izlazak iz krize. Iako preuzima dužnost 15. maja, on je već razgovarao sa stranim liderima, pre svega evropskim, kako bi im izložio svoj plan o tome da bi politika podsticanja privrednog rasta trebalo da zameni godine rigoroznog stezanja kaiša.

Svetska štampa komentariše da bi njegov stav mogao da bude vrlo nezgodan za nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je, kao i bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, pobornik štednje i fiskalne discipline. Zato ne čudi što ga je ona odmah prilikom čestitanja na pobedi pozvala da što pre dođe u Berlin. Evropski listovi navode da je čuveni dvojac Merkel-Sarkozi, zvani Merkozi, rasturen, ali navode da to ne mora da znači da Pariz i Berlin neće naći zajednički put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track