PROCURILI IZVEŠTAJI: Ovo je najluđi plan CIA za ubistvo Kastra
Foto: Profimedia

Talični Kubanac

PROCURILI IZVEŠTAJI: Ovo je najluđi plan CIA za ubistvo Kastra

Planeta -
Dobro je poznata stvar da je CIA pokušavala na najrazličitije likvidira kubanskog lidera Fidela Kastra.

Kastro je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju atentata koje je uspešno izbegao, smatra se da je čak 683 puta zbegao pokušaje ubistva. Te priče se i dan-danas prepričavaju, pa su gotovo postale legende.

Američki Arhiv državne bezbednosti je nedavno objavio informacije koje dokazuju da je Vašington pokušao da Kastra usmrti poslavši mu ronilačko odelo zaraženo tuberkulozom. Arhiv ističe da je američka vlada kontaktirala advokata Džejmsa Donovana da sprovede ovaj pakleni plan u delo. Zbog toga što je imao dobre veze sa Kastrom, mislilo se da je on najpogodniji za ovaj posao. Advokat uopšte nije znao za ovu operaciju.

Plan je bio da Donovan preda Kastru poklon tokom svoje posete. U pitanju je bila ronilačka oprema, kako su obojica volela ronjenje, a aparat za disanje bio je zaražen opasnim bakterijama. Međutim, akcija je propala kada je Milan Miskovski, advokat CIA, rekao Donovanu da se uveri da neko nije "čačkao" oko opreme.

Jednom prilikom 1963. godine Donovan se i susreo sa Kastrom kada mu je predao poklon. Ipak, ronilačko odelo nije sadržalo nikakve bacile ili bakterije baš zbog tvrdnji Miskovskog.

Nedavno se pojavio i film sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi koji prati život Džejmsa Donovana.

Postojalo je bezbroj zavera da se ubije Kastro, među kojima jedna od najpoznatijih svedoči da je kubanski predsednik trebalo da zapali cigaru koja bi mu eksplodirala u lice. Takođe, kako je voleo milkšejk od jagode, operativci su mislili i da ga otruju.

Jedna od priča kazuje i kako je izvesni atentator, maskiran u snimatelja, trebalo da likvidira Kastra dok je prolazio među narodom tokom neke manifestacije pucajući iz puške koja je bila skrivena u kameri. Međutim, u tom trenutku dobio je strašne bolove u stomaku. U pitanju je bilo slepo crevo. Čovek koji je trebalo da ga zameni i umesto njega ubije Kastra, u strahu se predomislio. I tako je neobičnom igrom sudbine izbegnut još jedan atentat.

Smatra se da je poslednji atentat pokušan 2000. godine kada je planirano da se digne u vazduh sala u Panami gde je Kastro trebalo da održi govor.

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track