ŠEF FINANSIJA VATIKANA PRIZNAO: Katolička crkva je zabrljala po pitanju pedofilije!
Foto: AP

Kardinal Džordž Pel

ŠEF FINANSIJA VATIKANA PRIZNAO: Katolička crkva je zabrljala po pitanju pedofilije!

Planeta -
Šef finansija Vatikana, kardinal Džordž Pel, izjavio je danas da je Rimokatolička crkva "zabrljala" kada je reč o optužbama protiv njenih sveštenika za pedofiliju i poručio da "neće braniti neodbranjivo" tokom istrage o zlostavljanju dece u Australiji.

Pel je pred Kraljevskom komisijom, koja je formirana za istragu o zlostavljanju dece u verskim i drugim institucijama, svedočio iz Rima putem video linka, prenosi AFP.

Australijski istražitelji trenutno su usredsređeni na grad Balarat, koji se nalazi u saveznoj državi Viktorija, i način na koji se Katolička crkva ophodila prema optužbama protiv njenih sveštenika, od kojih mnoge potiču još iz sedamdesetih godina prošlog veka. Pel, koji je odrastao i radio u Balaratu, rekao je da je crkva napravila veliku grešku jer se nije na odgovarajući način bavila tim problemom i da sada nastoji da ispravi svoje greške.

On je istakao da je opšti stav Rimokatoličke crkve prema zlostavljanju dece bio da se deci ne može verovati zbog čega su, kako je naveo, njihove optužbe često odbacivane. Pel, međutim, smatra da za to nije kriva crkvena struktura već pojedinci. Australija je 2012. godine naredila Kraljevskoj komisiji da sprovede istragu povodom optužbi za pedofiliju širom zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track