ANKARA PROVOCIRA SUKOB SA NATO Turska zabranila brodovima Alijanse da uđu u njene teritorijalne vode
Foto: AP, 16.03.2015.

Traže objašnjenje

ANKARA PROVOCIRA SUKOB SA NATO Turska zabranila brodovima Alijanse da uđu u njene teritorijalne vode

Planeta -
Brodovi NATO poslani u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske puteve između Turske i Grčke još nisu raspoređeni u turskim vodama jer nisu dobili dopuštenje Ankare.

Uprkos zahtvima da se odobri raspoređivanje koje je uputio nemački komandant pomorske grupe NATO u Egejskom moru, nakon što je prošle sedmice usvojena odluka o operaciji, čiji je deo i Turska, Ankara je ovaj vikend odbila da dozvoli da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode, rekao je dobro obavešteni izvor.

Te je izjave potvrdio još jedan diplomata.

"Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode. izvor. Od samog početka znalo se da su Turci teški, i da će biti teški po tom pitanju", rekao je izvor .

Turske vlasti zatražile su da nemački komandant Joerg Klajn dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor. Alijansa ovo može tumačiti kao jednu vrstu provokacije, smatraju pojedini analitičari.

Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO koji je dosad odbijao direktno da se uključi u migrantsku krizu, predstavili su nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari.

Tri dana kasnije, ministri obrane Saveza dali su zeleno svetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotu u tu zonu.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track