ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA: Ko je bio Nemac koga su pronašli mumificiranog na brodu
Foto: Youtube/Printscreen

Pustolov

ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA: Ko je bio Nemac koga su pronašli mumificiranog na brodu

Planeta -
Svi svetski mediji preneli su o Nemcu Manfredu Fricu Bajoratu, čiji je mumificirani leš pronađen na njegovoj jahti koja je plutala blizu obale na jugu Filipina.

Iako je njegova smrt i dalje misterija, britanski Dejli Mejl doznao je mnoštvo informacija o ovom avanturisti koji poslednjih sedam godina nije kontaktirao praktično ni sa kim, već je usamljen plovio svetom.

Poznanici Manfreda opisuju kao romantičara koji je obožavao svoju porodicu, bio lud za morem. Silno je želeo da napusti kopno na kojem je proveo ceo život. Pripreme za taj korak započeo je tako što je porodicu preselio na brod-kuću u Holandiji, nekih 15 kilometara od nemačke granice. Tamo su živeli, jeli i spavali, a opet je bilo dovoljno blizu da njegova ćerka Nina može da ide u školu.

Međutim, to nikada nije bilo ono što je zapravo želeo, kazao je njegov prijatelj Rajner Kiršner.

"Reke i jezera nikada nisu bili dovoljni za njegove snove. On je želeo otvoreno more. Mnogo ljudi nema hrabrosti da sledi svoje snove, ali on je imao", rekao je.

Manfred je rođen 1956. u Velbertu kraj Dizeldorfa, a u more se zaljubio još kao dečak kada su ga roditelji odveli na letovanje u Belgiju. Tamo je naučio da jedri, a san o životu na moru ga više nikad nije napustio.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Ljubav svog života, Klaudiju, oženio je 1980. godine. Radio je kao prodavac osiguranja u čemu je bio umereno uspješan, a 1984. godine rodila mu se ćerka Nina. Nekoliko godina posle toga još su živeli u nemačkom gradu Vupertalu, sve dok Manfred nije odlučio da će da se preseliti u Holandiju na brod-kuću.

Prema rečima njegove ćerke, što je bio stariji to je više rasla čežnja za morem u njemu. Njen nekadašnji školski drug Markus de Grut prisetio se porodice Bajorat.

Pronađene su njegove stare slike, Foto: Youtube/Printscreen
Pronađene su njegove stare slike, Foto: Youtube/Printscreen

"Sećam se da su živeli na brodu i da je Nina pričala kako su njeni roditelji ludi za jedrenjem i kako će jednog dana oploviti svet. To se činilo kao veliki san u malom gradu. Kada smo posle mature pisali šta želimo da budemo, Nina je napisala kapetan broda. Čuo sam da je uspela u tome i jako mi je drago zbog nje", priča Markus.Kako je ćerka odrasla, Manfred je sve glasnije razmišljao o prodaji svoje firme i kupovini jedrilice kako bi oplovio svet, priseća se njegov prijatelj Rajner.

"Pričao mi je to oko 2004. godine i znam da sam mu se divio zbog odlučnosti. Iako je bio lud za morem, znao je da Nini treba dobro obrazovanje pa je ostao da živi na kopnu dok nije bila sposobna za samostalan život", rekao je.

Napokon je krajem 2004. prodao firmu za 200.000 evra i kupio jedrilicu koju je nazvao po ćerki. Posle četiri godine priprema 2008. je zaplovio Atlantikom prema ostrvu Martinik zajedno sa svojom ženom. Ona je preminula od raka 2010. godine pa je tamo i sahranjena. I pre njene smrti su se razdvojili. On je želeo da plovi okeanima, a ona ne toliko.

Posle toga malo se zna o njegovim putešestvijama - smatra se da je preplovio Atlantik, Pacifik, Indijski okean, Mediteran, Karipska mora... skoro ceo svet. Ne zna se koliko je dugo ležao mrtav u jedrilici pre nego što su ga pronašli lokalni ribari, ali se pretpostavlja da je umro prirodnom smrću.

(Jutarnji/Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track