ARAPSKI BRED PIT: Ovo su zvezde socijalnih medija Saudijske Arabije
Foto: Twitter

Popularni

ARAPSKI BRED PIT: Ovo su zvezde socijalnih medija Saudijske Arabije

Planeta -
Za naciju čiji kralj sebe naziva "čuvarem dve svete džamije", verovatno i ne začuđuje što su zvezde njihovih socijalnih mreža religiozne. Ko su ti uticajni saudijski tviteraši čiji broj pratilaca može da se poredi sa pop zvezdama i svetskim liderima? I šta oni dele na njima?

Muhamed al Arifi

Poznatiji kao saudijski Bred Pit, uticajna je religijska ličnost u islamskom svetu i van Saudijske Arabije. Poznat po svojoj harizmatičnosti.

Naravno kao i za većinu poznatih ličnosti i za njega se vezuju kontraverze, a najpoznatija je njegova izjava iz 2007. kada je u televizijskoj emisiji rekao da je muškarcu dozvoljeno da "pomalo tuče" svoju ženu ukoliko nije poslušna.

Arifi se takođe javno zalaže u svojim tvitovima protiv toga da žene rade van svojih domova. Iako je blizak sa vladajućom porodicom, 2014. uhapšen je jer je kritikovao voznu transport u svetom gradu Meki.

Takođe zanimljive su njegove izjave o džihadističkim grupama. U propovedi koju je održao u Egiptu 2013, Arifi je pozvao ljude na sveti rat protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sledeće godine zabranjen mu je ulazak u Veliku Britaniju jer je podučavao mladiće koji su kasnije putovali u Siriju da se bore za samoproklamovanu Islamsku Državu.

Ahmed al Šugairi

Ukoliko postoji ''kul'' islamski propovednik, onda je Ahmed al Šugairi taj. Postao je poznat zahvaljujući svojoj televizijskoj emisiji pre više od decenije. Šugairi je putovao po svetu, obučen u džins i majice i na opušten način propovedao Islam. Njegovi pogledi i stil pridobili su milione mladih pratilaca, kojima je njegov pristup blizak.

Kada je reč o ekstremizmu Šugairi je poprilično jasan. Islam po njemu nije religija nasilja i saudijska vlada uspeva u u tome da smanji broj ekstremista zahvaljujući svojim zatvorskim kaznama.

Al Odah Salman

Al Odah je nekada bio poznat po svojim ekstremnim religijskim pogledima i snažnoj anti-vladinoj poziciji. Ali nakon 5 godina provedenih u zatvoru njegovi pogledi su se drastično promenili. 2012. Odah je izazvao kontraverze na internetu nakon što je uslikan kako vozi motor za vreme Hadža u Meki kako bi izbegao gužve u saobraćaju, što se ne smatra za adekvatno ponašanje religijskog vođe.

Kako je redovan korisnik socijalnih medija, Odah je poznat po interaktivnoj komunikaciji sa svojim pratiocima. U odgovoru jednom svom pratiocu na ''Snepčetu'' izjavio je da muškarac treba da se zadovolji ženidbom sa jednom ženom, što je nepopularno mišljenje u zemlji u kojoj se praktikuje poligamija.

Naval al Eid

Naval al Eid jedna je od najuticajnihij ženskih propovednika u Saudijskoj Arabiji. Izglasana je za najuticajniju ženu na Tviteru u Saudijskoj Arabiji. Iako je profesor na jednom univerzitetu Eid je postala poznata ko voditelj jednog radijskog programa o pravima žena.

U članku koji je napisala 2013. javno se usprotivila zakonu protiv uznemiravanja u Saudijskoj Arfabiji, po kome je krivac bio optužen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu do 100 000 saudijskih rijala. Ona smatra da takvi zakoni ne upućuju na koren problema.

Smatra da će skromna haljina, i manje mešanja između i muškaraca i žena rešenje koje će sprečiti mlade muškarce da čine takva dela. Takođe ona je protivik ''zapadnih vrednosti''. Ona smatra da će vraćanje islamskim vrednostima obezbediti ženama jednaka prava.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track