OVO JE PLAN B ZA SIRIJU: Napad iz Libana uz pomoć Saudijske Arabije i Turske
Foto: AP

Mir još daleko

OVO JE PLAN B ZA SIRIJU: Napad iz Libana uz pomoć Saudijske Arabije i Turske

Planeta -
Sirija i Rusija su u procesu zatvaranje tursko-sirijske granice, a ako Saudijci mogu stvoriti kanale za dotur oružja u severnom Libanu, Asadu i njegovim saveznicima će postati veoma teško da se održe na teritoriji u blizini libanske granice

U medijima je pomenuto da postoji tursko-saudijski plan za stvaranje vehabijske sunitske milicije u severnom Libanu, radi napada na obližnje sirijske regione koje kontroliše sirijskа vlada. Takav nastavak sukoba u Siriji bi nužno izazvao borbe i u Libanu, gde libanski šiitski pokret Hezbolah aktivno podržava sirijsku vladu. Plan bi destabilizovao Liban, verovatno ga bacajući natrag u brutalna vremena građanskog rata.

Do juče nije bilo potvrda takvog plana, ali je grčka obalska straža blizu Rodosa uhvatila brod sa oružjem iz Turske, koji je bio na putu ka severu Libana. Postojanje takvog plana je međutim danas potvrđenо, a svojoj kolumni za Vašington Post, nezvanični potparol CIA-e portparol Dejvid Ignacius piše o saudijskom zameniku prestolonaslednika princu Muhamedu bin Salmanu, navodeći d aon pokušava da destabilizuje Liban:

Muhamed Bin Salman, Foto: AP
Muhamed Bin Salman, Foto: AP

"Mladi saudijski princ je ponekad bio više smeo nego mudar, kako u njegovom ratu u Jemenu i njegovoj odluci da prekine diplomatske odnose sa Iranom, i u svom novom pokušaju da destabilizuje Liban kojim dominira Hezbolah".

U ovom delu njegovog teksta se ne pominje Sirija, ali bilo kakva sunitska milicija u Libanu, napravljena od vehabijskih grupa u Tripoliju i sirijskih sunita, izbeglica u libanskih izbegličkim logorima, bi se proširila u Siriju i postala opasnost za zapadnu Siriju koju kontroliše predsednik Asad.

Pripadnici libanskog Hezbolaha, Foto: AP
Pripadnici libanskog Hezbolaha, Foto: AP

Ovaj plan je previše smeo da bi bio stvoren samo u glavama turskih i saudijskih vlasti, a mogućnost postojanja takvog plana se prvi put pominje u analizi koji je početkom februara objavio Institut Vašington, trust mozgova koji je osnovao i finansira izraelski lobi.

Prošle nedelje državni sekretar SAD Džim Keri je pomenuo "Plan B" ako nedavni prekid neprijateljstava u Siriji propadne. Jedan neimenovani zvaničkik je za CBS njuz rekao da su u Oobaminoj administraciji vođeni važni razgovori o "planu B" koji bi uključio i poluvojne mere, da bi se otežali napade režima na civile i pobunjenike koje podržavaju SAD.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Rojters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Rojters

Nasilna vehabijska milicija iz Libana koja bi prodrla u Siriju svakako može biti ta "poluvojna mera". Keri je ranije naveo da su SAD još uvek igrač u nadmetanju za vlast u Siriji, i dodao da Rusi neće moći da spreče opoziciju da dobije oružje potrebno za nastavak rata dok ih SAD i njeni saveznici su ih podržavaju. On nije ponudio objašnjenje za tu tvrdnju, ali nju može objasniti tursko-saudijski šverc oružja u Liban.

Sirija i Rusija su u procesu zatvaranje tursko-sirijske granice, a ako Saudijci mogu stvoriti kanale za dotur oružja u severnom Libanu, postaće veoma teško za Asada i njegove saveznike da se održe na teritoriji u blizini libanske granice.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Postoje znaci da ovaj plan može biti ostvaren. Ali, ne zna se da li su SAD upoznate i uključene u njegovu realizaciju, a i ne zna se da li će do njega uopšte i doći. Nedavna saudijska pretnja da će poslati svoju vojsku u Siriju se ispostavila kao čist blef radi izazivanja nemira u sirijskoj vladi. Možda su i nedavna otkrića u vezi "plana B" vezanog za Liban prevara i iluzija da bi se stekla prednost u narednim pregovorima.

Ali brod koji je grčka obalska straža uhvatila je stvaran i proširenje sukoba na Liban bi imao veliku mogućnost da stvori dosta problema za Siriju i njene saveznice.

(Moon of Alabama - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track