SPREMA SE NUKLEARNI NAPAD? SAD šalje bombardere B-52 na Islamsku državu
Foto: Profimedia

Počinju sa bombardovanjem u aprilu

SPREMA SE NUKLEARNI NAPAD? SAD šalje bombardere B-52 na Islamsku državu

Planeta -
U borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku, SAD će poslati avione koji mogu da izvršavaju nuklearne napade, prenose mediji.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Sjedinjene Države će poslati u borbu protiv ID bombardere B-52, koji mogu da izvode nuklearne udare, prenosi televizija Foks njuz, pozivajući se na američki vojni izvor. Avioni će početi bombardovanja u aprilu, navodi list. Broj aviona i broj personala nije naveden.

Bombarderi će zameniti avione B-1, koji sada izvode udare na ID u Iraku i Siriji. Islamska država je jedna od glavnih pretnji svetskoj bezbednosti. Za tri godine teroristi su uspeli da zauzmu značajnu teritoriju Iraka i Sirije.

Osim toga, oni pokušavaju da rašire svoj uticaj u severnoj Africi, uključujući Libiju. Prema različitim procenama, teritorija koju kontroliše ID dostiže 90.000 kvadratnih metara — teroristi su objavili stvaranje "kalifata" sa sopstvenim zakonima i organima vlasti.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Podaci o broju ekstremističkih organizacija isto variraju — od 50 do 200.000 militanata. Ne postoji jedinstveni front borbe protiv ID.

Protiv njega se bore vladine snage Sirije i Iraka, međunarodna koalicija na čelu sa SAD, kao i Kurdi i libanski i irački šiitski pobunjenici. U rezultatu borbenih akcija stotine hiljada stanovnika je poginulo, dok je nekoliko miliona izbeglo.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track