ZEMAN PARLAMENTU: Nemam nameru da biram reči, a vi ste drski!
Foto: Ap 21 Okt 2013

Bez dlake na jeziku

ZEMAN PARLAMENTU: Nemam nameru da biram reči, a vi ste drski!

Planeta -
"Sgirno neću. Mene su izabrali direktno građani, a ne Senat, i zato polažem račune građanima, recimo tokom obilaska regiona. Zar ne smatrate da je drsko da institucija koja ima poverenje od 30 odsto savetuje nešto predsedniku koji ima poverenje 70 odsto", kazao je predsednik Češke u razgovoru za češku privatnu tv Prima.

Senat češkog parlamenta zatražio je u petak posebnom rezolucijom od predsednika da se ubuduće suzdržava i pripazi šta izjavljuje, da ne blamira Češku i druge češke najviše zvaničnike i da ne unosi podele u češko društvo. Razlogu su Zemanove "proruske" izjave o zapadnim sankcijama Rusiji, aneksiji Krima kao i njegovo oštro odbijanje pomoći izbeglicama i muslimanima i preporuke da se premijer Sobotka likvidira kalašnjikovom.

Zeman je takođe danas ponovo odbio da se izvini zbog toga što je oklevetao jednog od vodećih čehoslovačkih intelektualaca, Ferdinanda Peroutku (1895-1978) da je u jednom momentu bio fasciniran fašizmom i napisao članak "Hitler je džentlmen". Zbog te njegove izjave sud u Pragu osudio je krajem sedmice Češku Republiku da se izvini unuci davno pokojnog novinara i pisca a poreski obveznici moraju da plate sudske troškove.

"Nekoliko puta sam se javno izvinio što članak do sada nije nađen. To što nije pronađen ne znači da ne postoji. Nisam toliko senilan da se ne sećam ili da sam članak izmislio. Onome ko članak pronađe platiću iz svog džepa 3.700 evra", rekao je danas Zeman.

Zeman je danas odbio i optužbe da je počeo da se ponaša kao ekscentrični američki milijarder i pretendent za predsedničkog kandidata Donald Tramp.

"Neki novinari me nazivaju češkim Donaldom Trampom, ali ja ne znam zašto, jer ne znam njegove izjave ne znam. Spoljna politika se uvek menja sa novim predsednikom na gore ili na bolje. Na gore se menja onda kada upadate u Irak i tražite oružje za masovno uništenje koje ne postoji. Na bolje kada Nikson dođe u Kinu", rekao je Miloš Zeman.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track