AMERIKA U STRAHU: Superbakterija seje smrt među zaraženima
Foto: Thinkstock

Ima je svuda

AMERIKA U STRAHU: Superbakterija seje smrt među zaraženima

Planeta -
U poslednjih nekoliko meseci pojavila se sumnja da je ova bakterija bila izazivač teškog oboljenja, pri čemu se u 45 odsto slučajeva završila smrću.

Od novembra 2015. u američkoj saveznoj državi Viskonsin 44 osobe zarazile su se bakterijom koja se zapravo smatra prilično bezopasnom. Čak 18 inficiranih osoba nekoliko dana kasnije je umrlo.Ova naizgled bezopasna bakterija već je odnela 18 života

Elizabethkingia anophelis, za koju se pretpostavlja da je prenose komarci, jeste varijanta bakterije Elizabethkingia, koja je u prirodi veoma rasprostranjena. Ima je gotovo svuda: u zemlji, u ribama i biljkama, pri čemu, kako se čini, nigde ne uzrokuje veliku štetu. Potencijalno opasnim izazivačem bolesti smatra se njena varijacija "meningoseptica", koja, može da izazove meningitis.

Međutim, varijanta "Anophelis" je do sada u SAD bila poznata samo kao redak izazivač infekcija, praćenih visokom temperaturom i otežanim disanjem. Širom zemlje se, po pravilu, godišnje registruje najviše 500 slučajeva infekcije bakterijom “Elizabethkingia”.

U poslednjih nekoliko meseci pojavila se sumnja da je ova bakterija bila izazivač teškog oboljenja, pri čemu se u 45 odsto slučajeva završila smrću. Poređenja radi, u vreme epidemije ebole 2014. godine udeo smrtnih slučajeva bio je manji i iznosio je 39,5 odsto.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ova bakterija, prema prvim podacima, ima veću smrtnost od ebole. Stručnjaci, međutim, ocenjuju da smrtni slučajevi ne moraju po svaku cenu biti posledica zaraženosti ovom bakterijom. Atipično je to što je većina obolelih bila starija od 65 godina. Osim toga, upadljivo je da je većina njih ranije već bolovala od najmanje jedne bolesti.

Prema tome, nejasno je šta je tačno izazvalo talas infekcije. Svim slučajevima je, međutim, zajedničko da je postojala infekcija bakterijom Elizabethkingia anophelis. Američka Nacionalna zdravstvena uprava Centar za kontrolu i prvenciju bolesti (CDC) pruža podršku vlastima na licu mesta u potrazi za tačnim uzrokom.

Elizabethkingia anophelis" je 2013. dva puta imenovana kao uzročnik talasa infekcija: na odeljenju za intenzivnu negu jedne bolnice u Singapuru i u jednoj bolnici u Centralnoj Africi. U oba slučaja se pokazalo da su dotični sojevi bakterija bili otporni na različite antibiotike.

Do sada je infekcija ograničena na Viskonsin, u drugim saveznim država nema zabeleženih slučajeva. Nepoznat je i način širenja zaraze, uprkos imenu komarca koje bakterija nosi u svom latinskom nazivu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track