TURSKA UCENJUJE EU: Ankara ima 4 nova uslova za rešenje migrantske krize!
Foto: Profimedia

Politico tvrdi

TURSKA UCENJUJE EU: Ankara ima 4 nova uslova za rešenje migrantske krize!

Planeta -
U Briselu se održava ključni samit koji bi trebalo da konačno reši pitanje migrantske krize. Iako EU diplomate veruju da će se danas postići dogovor, otkriveno je kako su u nedjelju na sastanku turskog premijera Ahmeta Davutoglua i nemačke kancelarke Angele Merkel Turci na sto postavili četiri nova uslova za saradnju, koji, kako se čini, graniče sa ucenom.

Prema izvorima portala "Politico" Turska želi više od dogovorenih 3 milijarde evra koje bi trebalo da dobije za zbrinjavanje izbeglica. Drugo, Turci žele ukidanje viza za turske građane u svim zemljama EU. Treći uslov je ubrzavanje pregovora o ulasku Turske u EU , a četvrti uslov je otvaranje pregovora o preseljenju izbeglica.

Ankara je, naime, spremna da prihvati uslove za ponovni prihvat vraćenih migranata, ali želi da postavi i nove uslove za preseljenje, u kojima bi Turska mogla da šalje izbeglice u EU.

Navodno je Turska odmah upozorena da će vođe EU teško pristati na zahteve za liberalizaciju viza i ubrzanje pregovora, ali dogovor oko više novca i preseljenja izbjeglica je moguće postići.

Prema poslednjim informacijama Turska je od EU tražila još 20 milijardi evra za podršku sirijski izbeglicama. Zauzvrat, Ankara je obećala da će primiti sve izbeglice kojima ne bude odobren azil u Evropi, javlja agencija Rojters.

Merkel: Smanjiti broj ilegalnih migranata u svim EU zemljama

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je za migrantsku krizu ključno naći održivo rješenje s Turskom, da je potrebno smanjiti broj ilegalnih migranata, ne samo u nekim, nego u svim zemljama, uključujući i Grčku.

Foto: AP
Foto: AP

"Želimo da smanjmo broj ilegalnih migranata, ali u svim zemljama, uključujući i Grčku, a ne samo u nekim. Stoga moramo naći održivo rešenje za zaštitu spoljnih granica, osigurati funkcionisanje šengenskih pravila. Sve to treba poboljšati, ali ne jednostranim merama", rekla je Merkel dolazeći na samit EU i Turske.

Ona je istakla da je morsku granicu moguće kontrolisati samo u saradnji sa Turskom te da se treba boriti protiv ilegalnih migracija, što je takođe moguće "jedino u saradnji sa Turskom".

"Nadam se da će dosegnuti te ciljeve i napraviti korak napred, ali to zahteva teške pregovore, tako da će nam trebati nekoliko sati da dođemo do rezultata", rekla je Merkel.

Oland: Sa Turskom treba imati iskrene i efikasne odnose

Francuski predsednik Francoa Oland rekao je da EU s Turskom treba da ima "iskrene i efikasne odnose", upozorivši da ne može biti prihvatljivo sve što radi ta zemlja, misleći na odnos prema medijima.

Foto: AP
Foto: AP

"Moramo biti krajnje oprezni prema merama koje su preduzete. Mediji moraju biti slobodini svuda pa i u Turskoj - rekao je Oland, odgovarajući na pitanje o preuzimanju najvećeg turskog opozicionog lista "Zaman".

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track