PANIKA U FINSKOJ: Povećana radioaktivnost iznad Helsinkija
Foto: Profimedia

Prisustvo Cezijuma 137

PANIKA U FINSKOJ: Povećana radioaktivnost iznad Helsinkija

Planeta -
Između 3. i 4. marta bilo 4.000 mikrobekerela radioaktivnog izotopa cezijuma-137 po kubnom metru vazduha, što je hiljadu puta više od uobičajene koncentracije

HELSINKI - Finske vlasti istražuju misteriozni "jako neobični" skok u nivoima koncentracije radioaktivnog cezijuma-137 zabeležen iznad Helsinskija, objavili su danas tamošnji zvaničnici, a preneo AFP. Finska državna agencija za nuklearnu bezbednost STUK je navela da prošlonedeljno povećanje radioaktivnosti nije predstavljalo opasnost po ljudsko zdravlje, ali da je bez obzira na to rešena da otkrije uzrok.

"Ono što je zabeležemo je jako neobično, ali iz perspektive nuklearne bezbednosti ovaj nivo cezijuma ne ostavlja nikakve posledice po ljudsko zdravlje", navela je za AFP Tarja Ikaheimonen, koja predvodi odsek za praćenje radijacije u STUK. Ona je kazala da je između 3. i 4. marta bilo 4.000 mikrobekerela radioaktivnog izotopa cezijuma-137 po kubnom metru vazduha, što je hiljadu puta više od uobičajene koncentracije, ali je to i dalje samo milioniti deo nivoa zbog kojeg bi ljudi morali da spas od radijacije potraže u skloništima.

Dan kasnije, 5. marta, nivo cezijuma se vratio na 12 mickrobekerela po kubnom metru vazduha. "To znači da je radijacija pala na normalni nivo", navela je Ikaheimonenova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track