PROCURELI PODACI: Evo kako je ID osvojio Mosul za 2 dana sa 15 puta manje vojnika
Foto: AP

Korupcija

PROCURELI PODACI: Evo kako je ID osvojio Mosul za 2 dana sa 15 puta manje vojnika

Planeta -
Ovih dana su objavljeni detalji kako je bilo moguće da je Mosul kojeg je branilo čak 30.000 profesionalnih vojnika pao za praktično dva dana.

Okupacija milionskog grada Mosula u Iraku od strane Islamske države, u leto 2014. godine, bila je šokantna zbog brzine kojom je grad pao i trebalo je da protekne nekoliko meseci dok je postalo jasno kako se to uopšte dogodilo. Godinu i po nakon okupacije iračka vojska, kurdska Pešmerga i mnoštvo lokalnih milicija pripremaju veliku operaciju oslobođanja grada, koja će zasigurno i potrajati i koštati mnogo žrtava.

U sredu je u kurdsku bazu Makmur u Iraku stigao već peti kontigent iračke vojske, objavila je kurdska agencija Rudav, a vlasti u Bagdadu treniraju još 4.500 vojnika koje nameravaju da gurnu u bitku kada krene.Ulog je velik zato što je Mosul najveći grad i u Siriji i u Iraku pod vlašću ID-a, ali i zato što je ID njegovim zauzimanjem u 2014. godine udario temelje za sve ono što će uslediti i u Siriji i u Iraku. Koliko je to ID-u značilo pokazuje i to što je samo nekoliko dana nakon toga njihov vođa Abu Bakr proglasio "Svetski kalifat".

Nepoznato je, međutim, jako dugo ostalo kako je bilo moguće da je drugi grad po veličini u Iraku, koji je branilo čak 30.000 profesionalnih vojnika i policajaca, pao tako lako, praktično za dva dana. BBC je u sredu objavio kratko svedočenje kompjuterskog tehničara Abua Anisa koji je u Mosulu živeo sve do okupacije. Da se nešto događa postalo mu je jasno tek kad je čuo eksplozije u istorijskom jezgru grada na zapadnoj obali Tigrisa.

Foto AP
Foto AP

"Nazvao sam neke prijatelje koji su bili tamo i oni su mi rekli da su ih zauzeli neki naoružani ljudi, neki od njih Iračani, neki stranci, a da su im rekli da su ih došli spasiti od iračke vojske i pomoći im", ispričao je on.

Već sledeći dan ID je pregazio i istočni deo grada. Izveštaji su bili neverovatni. Džihadisti su dojurili sa 1.500 boraca u svojih stotinjak Tojotinih terenaca i na juriš zarobili više od 200 terenskih vozila koje je iračka vojska ranije dobila od SAD-a.

Iz središnje banke u Mosulu uzeli su pola milijarde dolara koje su tamo zatekli. Vojnici i nebrojene hiljade građana uspeli su na vreme da pobegnu iz grada, ali su stradali vojnici u obližnjoj bazi Speičer, koju su tokom svoje invazije osnovali Amerikanci.

Foto Printscreen Youtube
Foto Printscreen Youtube

Kraće vreme su se odupirali napadima, da bi se na kraju predali. Džihadisti su među zarobljenima izdvojili 1.700 vojnika za koje su utvrdili da su šiiti i u jednom danu sve ih streljali u rovovima koje su morali da iskopaju pre toga u jednom od najgorih krvoprolića u ratovima i u Siriji i u Iraku.A onda, samo četiri dana poslije pada Mosula, ID je jurnuo u nastavak blickriga po Iraku i Siriji koji je kulminirao dolaskom do samog Bagdada. Novinar Endrju Hosken, poznat kao autor knjige o ID-u "Carstvo straha" pre nekoliko meseci je ispričao za Express da je u tom trenutku bio u Bagdadu, a da je grad najozbilnije računao sa opasnošću od pada.

Kolena su klecala, rekao je, i njemu iako je bio u najtvrđe osiguranoj "Zelenoj zoni" u samom središtu. Bagdad su Iračani na kraju uspeli da obrane i od tog trenutka i u Siriji i u Iraku ID više nikada nije bio u takvom naletu.Na kraju se ispostavilo da je razlog pada Mosula bio strašna korupcija u iračkoj vojsci. Ispostavilo se da grad uopšte nije branilo 30.000 ljudi pod oružjem i da su bili nekoliko puta manje naoružani nego što se mislilo. U tom trenutku iračka vojska je još uvek bila u potpunom rasulu kao poslaedica američke okupacije koja je trajala čitavu deceniju od 2003. godine. Funkcionisala je tako da je svaki visoki komandant dobijao određeni iznos u novcu koji je trošio na plate, hranu i slično, kao i oružje u zavisnosti od broja vojnika.

Foto Reuters
Foto Reuters

Kako stanje niko nije kontrolisao, većina komandanata prikazivali su da imaju nekoliko puta više vojnika od stvarne brojke. Novac koji je preticao zadržavali su za sebe, a i oružje su prodavali na crnom tržištu.

Tako se događalo da zapadno oružje skoro odmah po dolasku u Bagdad kao pomoć Iraku, odlazi dalje u ruke ID-a.Iako su u Mosulu Iračani i dalje imali brojčanu prednost, ali puno manju nego što se mislilo, nisu imali šanse da se obrane zato što ih je ID iznenadio i samoubilačkim bombaškim naletima u oklopnim vozilima kojima su im probijali linije obrane, i naglim unutrašnjim napadima deseta ćelija ID-ovih spavača koji su se aktivirali.Prvih nedelja, svedočili su stanovnici, ID je nastojao da ostavi što bolju sliku. Delili su plate, uvodili red u haos koji je zavladao u Mosulu i slično. Ali, ubrzo je krenulo. Nepodobne po veri, političkoj lojalnosti ili njihovom izvitoperenom tumačenju šerijatskog prava, počeli su da razapinju, ritualno im odrubljuju glave, masovno ubijaju zarobljenike.

Pre nekoliko dana u javnost je izašla procjena da je među ID u Siriji samih Sirijaca samo nekoliko procenata, dok u Iraku sami Iračani ipak čine jedan bitan deo snaga. Razlog je u tome što je ID iskoristio to što su Amerikanci, nakon osvajanja Iraka, otpustili kompletne iračke vojne snage iz službe.

Kako je bila riječ o izrazito većinskoj sunitskoj vojsci, koju su time doveli na sam rub gladi, mnogi od njih praktično trbuhom za kruhom pridružili su se ekstremnom sunitskom terorističkom pokretu kao plaćenici. Do tada su, naime, čitavu svoju karijeru bili deo arapskog sekularnog nacionalističkog režima. Ali, u poslednje vreme i to se u Iraku menja, pa su sad iračka vojska, mnoge šiitske, pa i sunitske milicije nadomak Mosula nakon što su prošle godine oslobodile Tikrit, rodni grad Sadama Huseina.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track