Oland: Kameron misli samo na funtu

Novi francuski predsednik već zaratio s Britancima

Oland: Kameron misli samo na funtu

Planeta -
Uskoro ću razgovarati s Kameronom o budućoj industrijskoj saradnji. Ali, pričaću na maternjem jeziku - rekao je Oland

PARIZ - Prvi konflikt.Novi predsednik Francuske Fransoa Oland, iako se razlikuje od svog prethodnika Nikole Sarkozija, ipak s njim ima jednu zajedničku tačku - nije ljubitelj Britanaca. Tek što je pobedio na izborima, on se okomio na britanskog premijera Dejvida Kamerona, kojem je zamerio da je opsednut zaštitom Londona od Brisela. Oland smatra da je Britanija hladna prema sudbini evra i da su jedino zainteresovani za svoju funtu.

Kameron je to okarakterisao kao „veliki problem”.

- Teško je voziti bicikl kad vam vetar duva u lice iz pravca evrozone - odgovorio je Kameron.

S uvređenim Britancem Oland će se sresti na sastanku osam najrazvijenijih zemalja sveta G8.

- Uskoro ću razgovarati s Kameronom o budućoj industrijskoj saradnji - rekao je Oland, a na pitanje da li govori engleski, poručio je:

- Da, ali pričaću na maternjem jeziku.

Britanski premijer se našao na meti Sarkozija u nekoliko navrata, upravo zbog zaštite Londona od Brisela. Sarkozi ga je poslednji put ućutkao rečima da „ne treba da se meša u pitanja evrozone, kad ima drugu valutu”.

Zajedno na godišnjici

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi predvodio je, u pratnji svog naslednika Fransoa Olanda, ceremoniju kojom se obeležava kraj Drugog svetskog rata u Evropi. Nih dvojica su stajali jedan pored drugog ispred Trijumfalne kapije. Sarkozi je položio venac na spomenik Šarlu de Golu, bivšem predsedniku i lideru pokreta otpora, dok je Oland izvršio počasnu smotru vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track