ŠEF BELE KUĆE PROVOCIRAO PREDSEDNIKA RUSIJE Obama: Putin nije potpuno glup!
Foto: AP

Čeka se odgovor šefa Kremlja

ŠEF BELE KUĆE PROVOCIRAO PREDSEDNIKA RUSIJE Obama: Putin nije potpuno glup!

Planeta -
Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o tome kako ga je predsednik SAD opisao u intervjuu časopisu Atlantik, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Putin je obavešten o glavnim izveštajima u štampi i tako je se intervjuom u kojem ga je Obama opisao kao "obazrivo učtivog, veoma iskrenog", rekao je Peskov, preneo je Tass.

"Trenutno ne mogu da kežem ništa o određenoj reakciji predsednika (na Obamin intervju)", rekao je Peskov. Obama je u aprilskom izdanju Atlantika na sugestiju da Putina smatra neprijatnim, grubim i plahim, rekao da Putin nije posebno neprijatnim.

"Istina je, zapravo, da je Putin na svim našim sastancima obazrivo učtiv, veoma iskren. Naši sastanci su kao poslovni sastanci. Nikada ga nisam čekao po dva sata kao gomila drugih", rekao je Obama.

Foto: AP
Foto: AP

Obama je rekao da Putin veruje da je njegov odnos sa SAD mnogo važniji nego što Amerikanci misle.

"On je stalno zainteresovan da bude viđen kao naš kolega i kao da sarađuje s nama, pošto nije potpuno glup. On shvata da je ruski položaj u svetu značajno umanjen. I činjenica da je napao Krim ili da pokušava da podrži (sirijskog predsednika Bašara) Asada ga ođednom ne činim igračem. Nećete ga videti na nekom od tih sastanak kako pomaže u oblikovanju programa. Kad je reč o tome, nema sastanka G20 na kojem Rusi postavljaju program oko pitanja koja su važna", rekao je Obama

Pojedini analitičari smatraju da bi se ovakva Obamina retorika, i pored par koplimenata upućenih šefu Kremlja, mogla u Moskvi protumačiti kao provokacija ili u najmanju ruku kao nesmotrena i neprimerena.

(Beta/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja