OVO SU NAJSREĆNIJE ZEMLJE NA SVETU: Iznenadiće vas na kom mestu je Srbija!
Foto: Profimedia

Crno na belo

OVO SU NAJSREĆNIJE ZEMLJE NA SVETU: Iznenadiće vas na kom mestu je Srbija!

Planeta -
Na čelu država s najsrećnijim stanovništvom je Danska, a najnesrećniji su žitelji podsaharske Afrike.

Danska je pretekla Švajcarsku kao zemlja sa najsrećnijim stanovništvom na svetu, a Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini", rezultat je istraživanja koje je obuhvatilo 157 država, bez obzira na standard, ravnopravnost i zaštitu životne sredine.

Tri najvažnija kriterijuma na osnovu kojih je sačinjen ovaj izveštaj su procena kvaliteta života, pozitivna emotivna iskustva (pozitivna osećanja) i negativna emocionalna iskustva (negativna osećanja).

U izveštaju, koji su objavili organizacija SDSN i Kolumbijski univerzitet, Srbija je 86. na listi od 157 zemalja, što je za jedno mesto bolje pozicija nego u lanjskom izveštaju.

Od država sa prostora bivše Jugoslavije, ispred Srbije je Hrvatska (74), a iza Srbije su Bosna (87), Crna Gora (88) i Makedonija (95).

Danci su najsrećniji (Ilustracija, Foto: Profimedia)
Danci su najsrećniji (Ilustracija, Foto: Profimedia)

Deset država sa najsrećnijim stanovništvom su Danska, Švajcarska, Island, Norveška, Finska, Kanada, Holandija, Novi Zeland, Australija i Švedska. SAD se nalazi na 13. mestu, Velika Britanija je 23, Italija na 50. mestu a Rusija na 56.

Najnesrećniji su stanovnici Burundija, zatim Sirije, Togoa, Avganistana, Benina, Ruande, Gvineje Liberije, Tanzanije i Madagaskara.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track