(VIDEO) UZNEMIRUJUĆE SLIKE SAUDIJSKE ARABIJE:  Skrivenim kamerama prikazali strahote svakodnevice
Foto: Printscreen Youtube

Saudijska Arabija bez cenzure

(VIDEO) UZNEMIRUJUĆE SLIKE SAUDIJSKE ARABIJE: Skrivenim kamerama prikazali strahote svakodnevice

Planeta -
Dokumentarni film Saudijska Arabija bez cenzure sadrži jezive snimke koje otkrivaju varvarsku praksu u toj državi.

U filmu je prikazana žena u burki okružena saudijskim policajcima nasred ulice, koji joj ne daju da ustane s poda dok ona očajnički vrišti "Nisam to učinila". Jedan od muškaraca je tada zamahnuo sabljom i u jednom potezu joj odrubio glavu.

Ovaj jezivi snimak, stvaran je prikaz javnog smaknuća u Saudijskoj Arabiji i jedna od brojnih brutalnih scena u dokumentarcu čiji cilj je da se razotkrije brutalnost režima u Saudijskoj Arabiji.

Smaknuće ove žene, optužene da je ubila svoju usvojenu ćerku, izazvalo je bes u čitavoj zemlji jer je sve snimljeno kamerama i ubistvo može da vidi i njena porodica.

Pravni sistem u Saudijskoj Arabiji zasnovan je na šerijatskom zakonu, a smrtna kazna nije retkost. Ona se izriče za brojne zločine, uključujući preljubu, ubistva, pljačke, dilovanje droge, silovanje i verske otpadnike.

Drugi snimak u dokumentarcu prikazuje pet tela kako vise sa šipke koju drže dve dizalice. Kriminalcima su prvo odsekli glave, a njihova tela zavezali i obesili kako bi ostalima bila podsetnik na ono što se dogodi onima koji izaberu da budu kriminalci.

Dokumentarac sadrži i neke retke i nikad viđene snimke i priča neispričanu priču o muškarcima i ženama koji su se usudili da dignu svoj glas protiv režima, a svoju hrabrost su platili životom.

Film koji još uvek nije prikazan se već suočava s pritiscima, a saudijskoj aktivistkinji za ženska prava Loujain al Hatloul su pretili smrću jer je deo dokumentarca. Ona je ranije bila u zatvoru jer je objavila snimak kako vozi automobil, što je ženama u toj zemlji, u kojoj su žene tek nedavno stekle pravo za glasanje, zabranjeno.

Dokumentarac otkriva i šta uče mladiće i devojke u saudijskim džamijama.

"Hrišćani bi trebalo da budu kažnjeni smrću, sve dok ih sve ne istrebimo. Trebalo bu im odrezati glave ", rekao je jedan dečak kada ga je kamerman koji je tajno snimao pitao šta su ih učili.

Film prikazuje i tajno snimljenog sveštenika kako širi mržnju o neislamskim religijama i moli Alaha da smakne sve koji nisu muslimani.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track