NAJOMRAŽENIJI ČOVEK EVROPE: On će braniti Abdeslama na sudu
Foto: Reuters, 16.03.2016

Nezgodan klijent

NAJOMRAŽENIJI ČOVEK EVROPE: On će braniti Abdeslama na sudu

Planeta -
Sven Mari dobio je nadimak "advokat ološa" jer je tokm svoje karijere branio mnoge ozloglašene kriminalce Belgije.

Mari je svojevremeno bio fudbaler, a svoj takmičarski duh je preneo i sudnicu.

"Ukoliko je neko proglašen za državnog neprijatelja broj 1, želim da se borim protiv te zloupotrebe autoriteta", objašnjava advokat.

Ističe se da je Mari jedan od najboljih advokata u Belgiji, a sada se na listi njegovih klijenata našao i donedavno najtraženiji terorista Evrope Salah Abdeslam. Abdeslam je odgovoran za napad na Pariz u novembru prošle godine.

Posle 4 meseca potrage, policija ga je uhapsila u Briselu, gde je i odrastao.

Marijevi prethodni klijenti bili su ubice, pedofili i pripadnici grupe koja je slala džihadiste za Siriju. Kako se navodi, Abdeslam nije negirao svoje učestvovanje u brutalnom napadu na Pariz. Mari je istakao da osumnjičeni sarađuje sa vlastima.

Mari je u odbrani optužio belgijskog ministra spoljnih poslova za mešanje politike u istragu i francuske vlasti za nezakonit zahtev za ekstradiciju Abdeslama.

"Moramo da zaustavimo ovu krivicu koja postoji u Belgiji, da smo krivi za napade na Francusku", kaže Mari.

On je takođe najavio da će tužiti i francuskog tužioca Fransoa Molinsa koji je otkrio da je Abdeslam odustao od bombaškog napada u Parizu, što je kako se navodi, narušavanje poverljivosti.

Međutim, posle napada na Brisel, Mari je malo oklevao. "Nastaviću da ga zastupam, ali da sam znao da će se dogoditi napadi na Brisel, možda se ipak ne bih upuštao u celu priču na samom početku", kazao je advokat komentarišući tvrdnje da su Abdeslamovi saborci odgovorni za eksplozije u belgijskoj prestonici.

(BBC/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja