(FOTO) UHVAĆENI NA NEDELU: Pronađeni dokumenti pokazuju kako Islamska država trguje sa Turskom
Foto: Rojters

Nafta u igri

(FOTO) UHVAĆENI NA NEDELU: Pronađeni dokumenti pokazuju kako Islamska država trguje sa Turskom

Planeta -
Islamska država ostavila je za sobom dokumenta koja su pronašli Kurdi na severu Sirije, a dokazuju spregu te terorističke organizacije i Turske.

Dokumente su ostavili borci u povlačenju, a takođe su pronađeni i kod zarobljenih islamista. U spisima se vidi kako Turska trguje naftom sa Islamskom državom.

Neposredno po početku rata u Siriji, Islamska država dospela je u žižu javnosti, uglavnom po nemilosrdnim pogubljenjima, a kasnije su je povezivali sa napadima na Pariz i Brisel. Kako prenosi RT, nemoguće je voditi takvu organizaciju bez logističke i finansijske podrške.

Turska je već nekoliko puta negirala bilo kakvu povezanost sa teroristima. Međutim, nekoliko svedoka koji su sami učestvovali u sumnjivim poslovima otkrilo je kako strani borci ulaze u Siriju da bi se priključili teroristima.

"Dokumenti pokazuju da je Islamska država vodila veoma profesionalne "knjige" o svojim naftnim poslovima", prenosi RT. Postoji tačan popis imena vozača i vozila koji su prevozili naftu. Navedena je i težina svakog vozila, bilo praznog ili punog, kao i naravno cena. Primera radi, navedeno je da je 11. januara 2016. godine Islamska država izvezla oko 1.925 barela nafte za 38.342 dolara.

Lokalni meštani kažu da se nafta prenosi u rafineriju gde se pretvara u gas, benzin i druge produkte, koji se dalje prodaju. Posrednici iz Rake i Alepa dolaze da pokupe naftu i često pominju Tursku, kažu.

Činjenica da mnogi strani borci ulaze u Siriju preko Turske dokazuje da Ankari to odgovara iz određenih razloga, zaključuje se u prilogu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track