RUSIJA UPOZORILA: Hag nastavlja sa mitom da su Srbi krivi!
Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova

RUSIJA UPOZORILA: Hag nastavlja sa mitom da su Srbi krivi!

Planeta -
Rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra da Haški tribunal nastavlja da stvara mit o srpskom narodu kao jedinom odgovornom za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U saopštenju koje je objavljeno povodom presude lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću navodi se i da se nisu obistinila očekivanja Rusije da Tribunal bude institut pravde.

"Rusija podržava MKSJ stvoren 1993. godine i otvoreno je govorila da Tribunal ne treba da postane mesto za obračunavanje ili instrument osvete, već da bude pravi institut pravde koja bi dovela do pobede pravde i zdravog razuma", navedeno je u saopštenju uz konstataciju - "Ova očekivanja nisu se obistinila".

Rusko ministarstvo navelo je da danas čak ni sudije Tribunala ne skrivaju da sud koristi sumnjive metode u svom radu. Treba imati u vidu, kako se dodaje, da MKSJ, ad hok ili provizorna institucija, deluje već više od 20 godina i da je potrošio milijarde za rad.

U saopštenju ruskog MSP se ocenjuje da bi bilo bolje da je novac utrošen u mirovni proces u zemljama bivše Jugoslavije.

"Tribunal je ignorisao rokove koje je postavio Savet bezbednosti UN za njegov rad i težak je teret na plećima svetske zajednice", zaključuje rusko ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track