(VIDEO) SAD JE I CRVENKAPA SA HEKLEROM: Crvenkapa, Ivica i Marica nose otkočeno oružje!
Foto: Youtube/screenshot

Izvrnute bajke

(VIDEO) SAD JE I CRVENKAPA SA HEKLEROM: Crvenkapa, Ivica i Marica nose otkočeno oružje!

Planeta -
U novoj seriji američke organizacije NRA, autorka i konzervativna blogerka, Amelia Hamilton, prerađuje klasične bajke tako da glavni junaci u raznim situacijama koriste vatreno oružje.

Američka organizacija NRA se protivi svakom obliku kontrole ličnog naoružanja, a sada prerađuje bajke, promovišući vatreno oružje koje bi "svakom protagonisti priče pomoglo".

"Većina nas je verovatno odrasla uz ove bajke koje su nam roditelji čitali pre spavanja. Da li ste se ikada, slušajući ove priče, osetili nelagodno? Da li ste se ikada zapitali kako bi te iste bajke zvučale kada bi recimo nesrećna Crvenkapa, te Ivica i Marica umeli da koriste vatreno oružje?", stoji u belešci urednika prerađenih bajki, spisateljice dečje literature i blogerke Amerlije Hamilton.

Dve prerađene priče, “Crvenkapa” i “Ivica i Marica”, već su dostupne na internetu, dok je treća, "Tri praseta", najavljena je za maj.

Ako ste se zapitali kako prerađene bajke zvuče, znajte da je ceo koncept veoma uvrnut. U njima nema prolivanja krvi, ali Crvenkapa sprečava vuka da pojede baku tako što otkoči oružje: “Oooo, kako je vuk samo mrzeo porodice koje su naučile da se brane”, piše u novoj verziji "Crvenkape". A u bajci o "Ivici i Marici" piše: "Na sreću, naučili su bezbedno da rukuju oružjem, jer su od malena išli zajedno s roditeljima u lov."

“Izvorne bajke su prepune nasilja. Kada bi imala priliku da više nauče o bezbednosti, situacije opisane u njima mogle bi da se izbegnu”, izjavila je Hamiltonova.

Sa druge strane, udruženja koja su protiv naoružavanja privatnih lica oštro su kritikovala ovaj korak.

“Bajke su, naravno, mnogo zabavnije od surove stvarnosti, ali to je činjenica da u Americi od oružja svakodnevno strada gotovo 50 dece i mladih, bilo da su povređena ili ubijena”, rekao je Den Gros, predsednik organizacije “Brejdijeva kampanja za sprečavanje oružanog nasilja.”

(Mashable)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track