OTKRIVENA MRAČNA TAJNA NAJKRVOLOČNIJEG NACISTE: Verovao u veštičarenje i sakupljao knjige o okultnom
Foto: Ap 26 1 2014

Okultizam

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA NAJKRVOLOČNIJEG NACISTE: Verovao u veštičarenje i sakupljao knjige o okultnom

Planeta -
Biblioteka knjiga o okultnom koju je sakupljao Hajnrih Himler, nacistički šef SS jedinice, otkrivena je ovog meseca u Češkoj.

On je navodno verovao da su okultizam i misticizam ključ arijevske nadmoći. Himler poput mnogih drugih istaknutih nacista verovao je se mnogo toga može razumeti o arijevskoj rasi, proučavajući prošlost i posebno proučavajući arkanske rituale i verovanja. Himler je dugo imao veze sa misticima i okultistima.

On nije bio sam u Nacističkoj partiji koga je je interesovalo okultno. Mnogi istoričari tvrde da je pokret bio pod uticajem mističnog nemačkog pokreta, "volkišč" i njegovoj filozofiji. Himler je bio samo jedan od mnogih nacista koji su prikupljali okultističke knjige. Njegova uverenja uticala su na način na koji je vodio SS i što objašnjava i njegovu ekstremnu brutalnost tokom rata.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Biblioteka od oko 13.000 knjiga pronađena je u depou Narodne biblioteke Češke Republike u Pragi. Depo nije bio dostupan od pedestih.

Bjorn Helge, norveški masonski istraživač, rekao je za norveški list Verdens Gang da su neke od knjiga zaplenjene od Norveškog reda slobodnih zidara u Oslu tokom nacističke okupacije zemlje. Himler je imao mnogo okultnih knjiga preuzetih iz zemalja okupiranih od strane Nemaca.

Himler je osnovao "H Sonderkomando" 1935. godine gde je H bilo sinonim za "HEKSE" što je nemačka reč za "veštice". Njihova misija je bila da se prikupi što je moguće više informacija o vradžbinama, okultizmu i natprirodnom.

Foto AP
Foto AP

Veći deo kolekcije je bio poznat kao "veštičja biblioteka". Bila je fokusirana na veštice i njihov srednjovekovni progon u Nemačkoj.

Himler je verovao da je Rimokatolička crkva pokušala da eliminiše nemačku arijevsku rasu lovom na veštice.On je saznao da je jedan od njegovih predaka bio spaljen kao veštac. Adolf Hitler nije imao isti interes za okultno, ali je dozvolio Himleru da istražuje temu, jer je verovao u njegove sposobnosti.

Knjige su čuvane u dvorcu Vevelsburg u zapadnoj Nemačkoj. Dvorac se smatra "Crnim Kamelotom" nacizma. To je mesto gde Himler stvorio sud SS "vitezova", oponašajući kralja Artura i vitezove okruglog stola. Mnogi veruju da je ovde Himler pokušao da stvori novu nemačku religiju, u rivalstvu sa hrišćanskom, koje se gadio.

Danas je ovaj dvorac muzej. Plafon, sa dizajnom svastika, je centralni deo i podsećanje na neke od čudne ideje koje su uticale na naciste.

(Warhistoryonline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track