SI ĐINPING UPOZORIO OBAMU: Kina će čvrsto braniti svoj suverenitet!
Foto: Rojters

Jasan stav Pekinga

SI ĐINPING UPOZORIO OBAMU: Kina će čvrsto braniti svoj suverenitet!

Planeta -
Kina je upozorila SAD da će štititi svoj suverenitet u spornim vodama Južnog kineskog mora, ujedno odbacivši pokušaje da se, kako se navodi, međunarodni zakoni i sloboda plovidbe iskoriste da se ugrozi bezbednost njenih nacionalnih interesa.

Na sastanku sa američkim predsednikom Barakom Obamom njegov kineski kolega Si Đinping rekao je da s jedne strane veruje u mirno rešavanje konflikata kroz direktne razgovore, ali da će s druge strane Kina preduzeti korake u zaštiti suvereniteta.

"Kina će čvrsto štititi suverenitet i svoja prava u Južnom kineskom moru", izjavio je kineski predsednik.

TUKIDIDOVA ZAMKA

Trebalo bi podsetiti da se na poslednjem Razvojnom forumu u Pekingu posebno razgovaralo o temi odnosa Kine i Amerike pa se tako spomenula i Tukididova zamka. Mnogi analitičari smatraju da je novi svetski rat samo pitanje vremena, i to ne baš dalekog, i da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle da izazovu globalni sukob.

Prema njihovom mišljenju, dve velesile - SAD i Kina - upadaju u tzv. Tukididovu zamku, nazvanu po istoričaru i generalu, učesniku rata između Atine i Sparte.

Njegova je teza da je uspon Atine uzbunio Spartu, što je rat na kraju učinilo neizbežnim. Od tog prvog opisanog slučaja promena na vrhu globalne dominacije neretko je dovodila do globalnog sukoba.

"Kina i SAD suočeni su s brojnim problemima. Žele da ih reše. Ako ih ne reše, onda postoji opasnost. Međutim, znamo kako to izbeći. Moraju se uskladiti kratkoročni potezi sa dugoročnim strateškim ciljevima", kaže bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu. Kina je, pak, uverljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava. Razvija tehnologiju koja može parirati američkoj, na primer projektile za uništavanje brodova, u prvom redu nosača aviona.

Peking je proteklih godina ubrzao stvaranje veštačkih ostrva u vodama Južnog kineskog mora, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za vojne avione. Početkom meseca u sporne vode uplovili su američki nosač aviona u pratnji dva razarača i krstarice i admiralskoga broda.

PENTAGON: KINA RASPOREĐUJE RAKETE

Pentagon inače tvrdi da ima dokaze da je kineska vojska rasporedila rakete tipa zemlja-vazduh na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru.

Kako prenose američki mediji, zbog toga će doći do eskalacije tenzija u regionu jer se sve to događa iako su zvaničnici iz Pekinga tvrdili da neće militarizovati ostrva u moru, u kom pojedine države osporavaju suverenitet Kine.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je Kina izgleda postavila raketne sisteme tipa HQ-9 na ostrvima Vudi, koje “svojim“ pored Kine smatraju Vijetnam i Tajvan.

Upravo je Ministarstvo odbrane Tajvana u zvaničnom saopštenju potvrdilo da je Kina postavila protivavionske rakete na ostrvo.

Američki zvaničnik, koji je govorio za Njujork tajms, nije želeo da prenese informacije kada su rakete postavljene, kao i da li i koliko njih je u trenutnom stanju za delovanje.

Kineske rakete tipa HQ-9 imaju domet od oko 120 kilometara i mogu da unište avione i druge krstareće i balističke rakete.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track