ERDOGAN OPTUŽIO OBAMU: Iza mojih leđa kritikuje slobodu štampe u Turskoj
Foto: AP

Svi mu krivi

ERDOGAN OPTUŽIO OBAMU: Iza mojih leđa kritikuje slobodu štampe u Turskoj

Planeta -
Turski predsednik kaže da ta kritika ima veze s naporima za "podelu Turske", objavili su danas turski mediji.

Barak Obama je u petak, posle sastanka s Erdoganom u Vašingtonu na marginama nuklearnog samita, rekao da smatra uznemirujućim ograničenje slobode štampe u Turskoj i dodao da je pozvao Erdogana da ne vrši pritisak na demokratsku debatu u svojoj zemlji, preneo je Rojters.

Međunarodna zajednica je osudila odluku zvanične Ankare da optuži dva novinara za izdaju zato što su objavili snimke na kojima se navodno vidi kako pripadnici turske obaveštajne službe ukrcavaju u kamione oružje za opozicione borce u Siriji početkom 2014. godine. Ukoliko budu osuđeni, novinarima preti doživotna kazna zatvora.

"Rastužilo me kad sam čuo taj komentar iza svojih leđa. Tokom mog razgovora sa Obamom, ta tema nije pominjana", rekao je Erdogan novinarima, a preneo turski list Hurijet.

"Ne možete smatrati uvrede i pretnje slobodom štampe ili kritikom", istakao je turski predsednik po povratku iz petodnevne posete Vašingtonu. On je dodao da kritika slobode štampe u Turskoj "ima za cilj da podeli, razbije i, ukoliko je moguće, da proguta Tursku".

(Tanjug9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track