UZBUNA U FRANCUSKOJ: U ostavi pronađena radioaktivna boca, šestoro kontaminirano
Foto: Profimedia

Torijum 232

UZBUNA U FRANCUSKOJ: U ostavi pronađena radioaktivna boca, šestoro kontaminirano

Planeta -
U Pa de Kaleu na severu Francuske protekle noći je u ostavi jednog stana pronađena plastična boca sa natpisom "uranijum", u kojoj se nalazio beli prah, a od koje je lakše kontaminirano šest ljudi, navodi danas pariski dnevnik "Figaro".

Najmanje šest vatrogasaca bilo je izloženo štetnom dejstvu supstance tokom nekoliko minuta, pre nego što su oprali ruke, ali nije bilo potrebe za lekarskom intervencijom.

Prema prvim rezultatima istrage, verovatno je reč o torijumu 232 koji emituje alfa zrake, koristi se u industriji i potencijalno je opasan, a vlasti sada utvrđuju kako je ta supstanca dospela u ostavu stana. Pretpostavlja se da boca pripada prethodnom stanaru, koji je nekada radio u industriji čelika, a nedavno je preminuo. Sadašnja vlasnica stana u kojem je nađena boca prebačena je u Lil gde će biti podvrgnuta kontrolnom pregledu, saopštili su gradski zvaničnici.

"Gospođa je najverovatnije otvorila bocu jer su vatrogasci konstatovali kod nje tragove lake radioaktivnosti", rekao je zamenik prefekta opštine Betin u Pa de Kaleu Nikola Onore.

Vatrogasci su najpre konstatovali da je radioaktivnost četiri puta veća od normalne, ali se njen nivo, nakon što su oprali ruke, vratio u normalu, izjavio je direktor tehničke službe te opštine Jusef Adujak.

Oko zgrade je iz predostrožnosti uspostavljena bezbednosna zona od stotinak metara, pre nego šti su pripadnici mobilne ćelije za radiološku intervenciju iz Lila odneli bocu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track