Najnovije vesti

RUSI NEGODUJU: UN odbacile predlog da se Kurdi uključe u pregovore
Foto: AP 27, 10, 2015

Pregovori

RUSI NEGODUJU: UN odbacile predlog da se Kurdi uključe u pregovore

Planeta
Zapadne države-članice Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga o uključivanju svih strana u predstojeće runde pregovora o Siriji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Protiv predloga je glasala i delegacija Ukrajine, koja nije stalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasio je Čurkin. On je naveo da je Moskva u više navrata izrazila zabrinutost što sirijski Kurdi još nisu pozvani da učestvuju u pregovorima u Ženevi o rešavanju sukoba u Siriji, navodeći da je "takav stav u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN o sveobuhvatnosti političkog procesa u Siriji".

 

Vitalij Čurkin, Foto: AP
Vitalij Čurkin, Foto: AP

 

"Kao što naši zapadni partneri vole da ponavljaju, rezolucije Saveta bezbednosti UN moraju biti primenjene u potpunosti", rekao je Čurkin, dodajući da svi segmenti sirijskog društva moraju učestvovati u pregovorima.

 

On je istakao da je to posebno važno u ovom trenutku jer se, kako je podsetio, očekuje da će se aprilska runda pregovora usredsrediti na probleme državnog političkog sistema u Siriji.

 

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura ranije je najavio da će se pregovori nastaviti do 11. aprila, ali da će se nekoliko delegacija pridružiti kasnije. Moskva je u više navrata pozivala na uključivanje Kurda u pregovarački proces.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...