JOŠ JEDNA ŽRTVA AFERE PANAMA: I sin Kofija Anana prao novac
Foto: Youtube/Printscreen

Mahinacije

JOŠ JEDNA ŽRTVA AFERE PANAMA: I sin Kofija Anana prao novac

Planeta -

Najveće curenje tajnih dokumenata u istoriji nije zaobišlo ni sina nekadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Naime, Kodžo Anan je samo jedno od mnogih imena koji su razotkriveni u pranju novca ili izbegavanju poreza u aferi "Panama pejpers".

Kodžo je navodno koristio ofšor kompaniju da 2003. godine kupi stan u Londonu za više od 500.000 dolara. Kako prenose mediji, Anan (42), sin jedinac nekadašnjeg sekretara, koristio je moćni uticaj svog oca kako bi sklopio vredan poslovni ugovor, izbegavajući plaćanje poreza, međutim on je porekao bilo kakve zloupotrebe. Njegov advokat je rekao da Ananova firma posluje u skladu sa zakonom i da redovno plaćaju porez.

Kodžo Anan se suočio sa istragom 2005. godine, nakon što je švajcarska firma "Cotecna", u kojoj je radio, potpisala ugovor na 7 miliona funti sa UN, a bila je nalik psu čuvaru u programu "Nafta za hranu" za koji je Kofi Anan bio zadužen. Ovaj program je bio u punom jeku od 1995. godine do 2003. godine."Nafta za hranu" je omogućavala Sadamu Huseinu da proda naftu za humanitarnu pomoć, ali ne i oružje, a ovaj slučaj bio je poznat po optužbama za korupciju.

Istraga duga 18 meseci je pokazala široku zloupotrebu među zvaničnicima UN i otkrila da je Sadam ukrao milijardu funti, a istraga je izazvala i pritisak na Kofi Anana da da ostavku.

Optužbe da je Kofi Anan zloupotrebio položaj pojavile su se nakon što se ispostavilo da je u poslove sa Irakom bio umešan i njegov sin Kodžo. Ananov sin je tada radio za švajcarsku firmu koju su Ujedinjene nacije angažovale da proverava da li Sadam Husein u zamenu za naftu koju izvozi, zaista kupuje hranu i lekove.

(Foxnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track