11 ZEMALJA U KOJIMA JE ALKOHOL ZABRANJEN: Slede drakonske kazne ako prekršite pravila!
Foto: Reuters, 17.03.2016.

Korisno je znati

11 ZEMALJA U KOJIMA JE ALKOHOL ZABRANJEN: Slede drakonske kazne ako prekršite pravila!

Planeta -

U slučaju da volite da se družite sa čašicom, onda ove zemlje nisu baš najbolja odredišta za vas. S druge strane, svi oni koji nisu ljubitelji viskija, konjaka, vina i ostalog alkohola ovde bi se mogli osećati kao u raju.

Ako idete u ove zemlje, budite spremni na ograničene količine alkoholnih pića, a takođe i na činjenicu da ga negde uopšte nećete moći konzumirati.

INDIJA

Mnogo indijskih država ograničilo je upotrebu i prodaju alkohola, a poslednja je to učinila Bihar, 1. aprila ove godine, što je, kladimo se, nekima u Biharu zasigurno zazvučalo samo kao loša šala. Ograničenje znači da samo neki dućani smeju prodavati alkohol, a od 2017. planira se i potpuna zabrana. U gradovima kao što je Gujarat, turisti moraju dobiti posebno dozvolu da mogu kupovati alkohol 30 dana, a na ostrvu Lakadivi alkohol je potpuno zabranjen.

SAD

Iako je prohibicija ukinuta pre više od 80 godina, u delimičnom broju okruga i dalje je na snazi zabrana točenja i prodavanja alkohola. Misisippi ima 36 takvih okruga, Aljaska 83, a Florida 3.

MALDIVI

Da, da, na ovom čarobnom ostvru postoje restrikcije što se alkohola tiče. Tako je zabranjen u glavnom gradu Male i na svim ostrvima gde nema risorta, ali je u svim turističkim mestima dozvoljen, tako da ovde i nema preterane brige.

UAE

Dok je u Emiratima alkohol široko dostupan u hotelima, supermarketima i određenim restoranima, strogo je zabranjeno piti ili biti pod uticajem alkohola na svim drugim javnim mestima. Negde je i potpuno zabranjen, kao na primer u emiratu Šarjah.

BRUNEJI

Prodaja i javna konzumacija su zabranjeni, ali turisti koji nisu muslimani u zemlju mogu svakih 48 sati uneti do dve litre žestokog pića ili 12 limenki piva koje moraju prijaviti. Uz sve to potrebno je kupiti i dozvolu za konzumiranje.

BANGLADEŠ

U najsiromašnijoj zemlji sveta prodaja alkohola strogo je zabranjena, a pića mogu naručiti samo turisti koji nisu muslimani, i to u posebno određenim hotelima, restoranima i barovima.

PAKISTAN

Oni koji nisu muslimani mogu doći do alkohola, ali u svega nekoliko hotela s četiri ili pet zvezdica koji se nalaze u velikim gradovima. Zbog toga cveta crno tržište, koje je nažalost uzrok i mnogih smrti poslednjih par godina s obzirom da se na njemu svašta prodaje.

IRAN

Osobe koje nisu muslimanske veroispovesti, mogu uneti alkohol u zemlju, ali ga moraju konzumirati privatno.

LIBIJA

Uprkos zabrani, alkohol se može nabaviti na crnom tržištu. Kao i kod Pakistana, alkohol s crnog tržišta uzrokovao je mnogo smrti, a kazne za nepoštovanje ovog zakona su drakonske.

JEMEN

I ovde je na snazi zabrana, ali nemuslimani mogu uneti određenu količinu pića koju mogu konzumirati isključivo privatno.

KUVAJT

U ovoj državi alkohol je samo dostupan u stranim ambasadama i konzulatima, nigde drugde i ne za opštuu upotrebu.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track