(VIDEO) BUGARSKI GRAĐANI UHAPSILI ILEGALNE MIGRANTE: Premijer Borisov podržava, aktivisti se bune
Foto: Printscreen Youtube

Migrantska kriza

(VIDEO) BUGARSKI GRAĐANI UHAPSILI ILEGALNE MIGRANTE: Premijer Borisov podržava, aktivisti se bune

Planeta -

Hapšenje tri ilegalna migranata, koje je izvela grupa građana blizu granice sa Turskom, izazvalo je danas burne reakcije u Bugarskoj, na čelu sa grupama za ljudska prava, koje protestuju, dok se bugarska vlada uzdržala od osude te prakse.

Amaterski video snimak, emitovan na nekoliko bugarskih televizija i na društvenim mrežama, prikazuje tri čoveka kako leže na zemlji, sa rukama vezanim na leđima, i čuje se kako neko uzvikuje: "Vrati se u Tursku", prenosi AFP.

Granična policija je došla na lice mesta i zatekla tri migranta nepovređena i sa odvezanim rukama. "Ovi kadrovi prikazuju najbrutalnije takozvano 'građansko hapšenje' do sada u Bugarskoj. Tužilaštvo mora odmah da otvori istragu", rekao je predsednik Bugarskog helsinškog komiteta. Reagovanje bugarskih vlasti dosad je bilo ambivalentno, navodi AFP.

Šef granične policije je, u izjavi za privatnu televiziju bTV, rekao da je to nezakonito, iako je pre nedelju dana uručio potvrde zahvalnosti jednoj grupi na taj način samoorganizovanih građana, koji su blizu granice sa Turskom uhvatili nekih 20 migranata.

Premijer Bojko Borisov je takođe izrazio zahvalnost toj grupi rečima: "Država pripada svima nama, ko želi da pomogne u njenoj zaštiti, dobrodošao je"... Takav stav u Bugarskom helsinškom odboru smatraju neprihvatljivim, upozoravajući da Bugarska rizikuje da se pretvori u "kolevku balkanskog fašizma".

Prema istraživanju objavljenom prošle nedelje, 60 odsto Bugara vidi migrante kao "pretnju nacionalnoj bezbednosti", a 51 odsto ne želi da radi ili da bude u susedstvu sa migrantima u zemlji koja je jedna od najsiromašnijih u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track