DOBILI VLADU I VALUTU: Liberland slavi godišnjicu postojanja
Foto: Reuters

Mnogi žele da se presele tamo

DOBILI VLADU I VALUTU: Liberland slavi godišnjicu postojanja

Planeta -

Napuštena lovačka kuća trebalo bi da postane zgrada vlade i parlamenta Liberlanda, mikrodržave koju je u baranjskom Zmajevcu osnovao Čeh Vid Jedlička.

U četvrtak će Liberland proslaviti prvu godišnjicu osnivanja.“Više od 400.000 ljudi prijavilo se za državljanstvo, a među njima je 90.000 otvorenog uma, kakve želimo. U Liberland želi da se preseli 78.000 ljudi, a 33.000 bi i investiralo u našu državu”, rekao je Jedlička i dodao da su uspostavili vladu, da imaju valutu koja se zove merit i da ih podržavaju američki Senat i Kongres.

Liberland leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Jedlička tvrdi da je "država" nastala potpuno u skladu s međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

"Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong", piše na zvaničnom sajtu nove "države".

Vit Jedlička, iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će "nezavisni, suvereni Liberland" najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države sveta.

"Liberland" ima zastavu, grb, "ustav" i "zakone", a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već deli "državljanstva" i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična dela.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track