EU PRETI GRČKOJ: Uspostavite kontrolu na granici ili sledi suspenzija šengenske zone
Foto: Ap Dec 2015

Izbeglička kriza

EU PRETI GRČKOJ: Uspostavite kontrolu na granici ili sledi suspenzija šengenske zone

Planeta -

Evropska unija je danas saopštila da je dala Grčkoj rok do 26. aprila da razjasni kako planira da ponovo uspostavi kontrolu nad svojom spoljnom granicom ili bi mogla da se suoči sa suspenzijom iz "šengenske zone".

EU želi da taj plan počne da se primenjuje kako bi Grčka do sredine maja mogla da ispravi niz propusta u registraciji i uzimanju otisaka od stotina hiljada migranata koji su u tu zemlju stigli iz Turske, prenela je agencija AFP. Evropska komisija je danas kritikovala akcioni plan koji je zvanična Atina prethodno predala, a za koji navodi da, kao prvo, ne sadržava "detaljne rokove" za ispravak problema.

Atina mora jasno da navede koji zvaničnici su zaduženi za primenu plana i da pokaže da će na odgovarajući način koristiti sredstva EU namenjena za primenu mera za kontrolu migrantskog talasa.

"Komisija traži od Grčke da do 26. aprila obezbedi dodatne elemente i pojašnjenja i nudi Atini svoju dalju podršku", navodi se u saopštenju, u kojem se takođe priznaje da je Grčka ostvarila "značajan napredak" u primeni drugih elemenata akcionog plana.

Ukoliko Grčka do 12. maja ne ispravi probleme, Brisel bi mogao da ovlasti druge članice EU da vanredno produži pogranične kontrole u "šengenskoj zoni" za najviše dve godine, umesto uobičajenih šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track