BIZARNI RAZLOZI: Evo zašto Boko Haram na meti ima nastavnike geografije
Foto: Beta Ap

Glavni kandidati za atentat

BIZARNI RAZLOZI: Evo zašto Boko Haram na meti ima nastavnike geografije

Planeta -

Organizacija "Humans Right Watch" u svom najnovijem izveštaju otkrila je razorni učinak koji teroristička organizacija Boko Haram ima na nigerijski školski sistem.

Od 2009. godine ubijeno je ukupno 600 školskih radnika, a oko 19.000 dalo je otkaz zbog pretnji i napada.

"U svom brutalnom krstaškom ratu protiv zapadnjačkog stila obrazovanja, Boko Haram je oduzeo obrazovanje čitavoj generaciji dece u severnoistočnoj Nigeriji", kazao je Mausi Segun, istraživač Humans Right Watch-a u Nigeriji.

Posebna meta Boko Harama su nastavnici geografije i to zato što decu podučavaju suprotno od onoga što ova teroristička organizacija zagovara. Prema njima, zemlja je ravna ploča, a kiša ne nastaje isparavanjem već je stvara Bog.

Boko Haram je tako nastavnike geografije smestio uz poglavare i visoke političare koji su glavni kandidati za atentat.

HRW kao primer navodi napad koji se dogodio u srednjoj školi u Maiduguri. Naoružani napadači su tada upali u školu i sa šest metaka upucali nastavnika geografije. Niko drugi nije tada stradao.

Fundamentalna načela geografije i društvenih nauka u suprotnosti su sa ekscentričnim učenjem pokojnog osnivača Boko Harama Mohameda Jusufa koji je ubijen 2009. godine. On je u jednom intervjuu za BBC kazao kako je zapadno vaspitanje protivno islamskim vrednostima. Tada je kazao kako veruje da Bog stvara kišu i da ona ne nastaje isparavanjem. Takođe je odbacio Darvinovu teoriju i ideju da je zemlja okrugla. Tvrdio je da je to “protivno učenjima Alaha”.

Otkriveno je i kako Boko Haram regrutuje vojnike iz "ekstremno siromašnih domova" i lako ih nagovaraju na napade nudeći im novac.Tako je jedan dečak koji je uhapen 2013. godine otkrio da je za napad na školu dobio 25 dolara nagrade.Među napadačima na škole ima i mnogo bivših učenika, a meta su takođe i nastavnici "odgovorni za disciplinu ili ispitivanje učenika".

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track