DŽIHADISTI NAGLO POVEĆALI BROJ DECE SAMOUBICA: Svaki peti napad Boko Harama izvelo je dete
Foto: Printscreen/YouTube

DŽIHADISTI NAGLO POVEĆALI BROJ DECE SAMOUBICA: Svaki peti napad Boko Harama izvelo je dete

Planeta -

Teroristička grupa Boko Haram za petinu svojih samoubilačkih napada koristi decu, otkrivaju novi izveštaji.

Broj dece koja su korišćena u samoubilačkim bombaškim napadima je sa četiri u 2014. porastao na čak 44 u 2015. godini, tvrdi UNICEF. Tri četvrtine dece samoubica bile su devojke. U Kamerunu je izveden najveći broj samoubilačkih napada koji uključuju decu i to 21 između 2014. i početka 2016. godine, a zatim slede Nigerija sa 17 i Čad sa 2 napada.

"Procenat napada koji uključuju dečake i devojčice je u porastu, i sa decom koja su mlađa od osam godina", navodi se u izveštaju.

"Upotreba dece, naročito devojčica, kao bombaša samoubica je postala jedan od alarmantnim karakteristika sukoba", piše u izveštaju

"Budimo jasni: ova deca su žrtve, a ne počinioce", kaže Manuel Fontejn, regionalni direktor UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku.

"Vrbovanje dece i teranje da izvrše smrtonosne napade je jedan od najstrašnijih vidova nasilja u Nigeriji i u susednim zemljama", kaže on.

UNICEF je utvrdio da korišćenje dece kao oruđa u ratu postalo jedna od glavnih strategija militanata.

"Momci su primorani da napadnu svoje porodice kako bi pokazali svoju lojalnost Boko Haram, a devojke su izložene teškom zlostavljanju, uključujući seksualno nasilje i prisilne brakove sa borcima", navodi se u izveštaju.

"Neke se koriste za nošenje ili detoniranje bombi."

"Devojke i žene kidnapovane od Boko Harama često se suočavaju sa nepoverenjem, diskriminacijom i progonom po povratku u svoje zajednice", dodaje se u izveštaju. Oni se posmatraju kao "bezbednosna pretnja", jer možda nose decu militanata Boko Haram ili zbog rizika da se mogu okrenuti protiv svojih zajednica.

U 2015. ukupan broj samoubilačkih napada povećan je eksponencijalno, od 32 na 151.Boko Haram se smatra najsmrtonosnijom terorističkom grupom u svetu a samo tokom 2014. ubili su 6.644 ljudi u terorističkim napadima, što se smatra većim brojem od koje druge terorističke organizacije, uključujući i Islamske državu.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track