VIJAGROM KUPOVAO GLASOVE: Delio starcima pilule za potenciju da bi glasali za njega
Foto: Shutterstock

Skandal u Južnoj Koreji

VIJAGROM KUPOVAO GLASOVE: Delio starcima pilule za potenciju da bi glasali za njega

Planeta -

Slučaj se dogodio u gradu Sivonu, oko 30 kilometara južno od Seula, i bacio je u zasenak i ekonomske probleme i severnokorejsku nuklearnu pretnju.

Južnokorejci danas izlaze na parlamentarne izbore, a državno tužilaštvo je još pre zatvaranja birališta otvorilo istragu o jednom poslaničkom kandidatu zato što je starijim biračima muškog pola delio pilule za potenciju u zamenu za glasove.

"Još nismo utvrdili istinitost optužbi. Ako se potvrde moraćemo utvrditi da se radi o povredi izbornih pravila", rekao je za AFP glasnogovornik tužiteljstva u Suvonu.

Kupovina glasova u Južnoj Koreji je kažnjiva. Kazna može iznositi pet ili više godina zatvora ili to može biti novčana kazna u iznosu od 7600 evra. Međutim, kažnjava se i primalac mita - mora da plati globu 50 puta veću od svote koju je primio.

Po pisanju lista Dong-A Ilbao istragom će se utvrditi razlozi zbog kojih je kandidat, čije ime nije objavljeno, posedovao tako velik broj tableta kojima se sprečava erektilna disfunkcija s obzirom na to da se ovaj lek izdaje na lekarski recept.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track